Skötselråd

Kärlek behöver vi alla. Så även våra möbler! Därför är det viktigt att ta hand om sin möbel. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år, då det inte bara är slitstyrkan som avgör hur väl ett möbeltyg håller. Ta del av information nedan om det aktuella materialet eller tyget för just din möbel (...och glöm inte att överösa din möbel med massor av kärlek!)

Generella tips för tygmöbler

 • IMPREGNERA din nya möbel med textilspray innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är lättare att få bort om möbeln är impregnerad.
 • SKYDDA DIN MÖBEL FRÅN SOLLJUS då alla tyger bleks med tiden. Dra ner persiennerna under dagen och vänd på dynorna regelbundet.
 • DAMMSUG MÖBELN regelbundet försiktigt med ett munstycke anpassat för tyg.
 • TA BORT FLÄCKAR på en gång, sug försiktigt upp fläcken med våt trasa och möbelvårdsmousse, utan att gnida. Vi avråder helt från att använda fläckborttagningsmedel eller blekmedel då det ofta bleker tygerna.

Sammetstyger

SOLEMIO/SOLEMIO QUILT - Återvunnen polyestersammet

100% återvunnen polyester
Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår återvunna polyestersammet är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Hur rengör man en sammetssoffa? Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse, det är även lätt att rolla av. Tyget maskintvättas dessutom i 40°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Läs mer om Solemio-tyget här.

SALVADOR - Polyestersammet

100% polyester
Ett slittåligt, lättskött möbeltyg för möbler med fast klädsel. Ytan upplevs något vattenresistent och går lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Lösa kuddar och överdrag kan tvättas i maskin på 30°. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Salvador-tyget här.

ASTON/ASTON QUILT - Polyestersammet

100% polyester
Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår polyestersammet Aston är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Hur rengör man en sammetssoffa? Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse, det är även lätt att rolla av. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Aston-tyget här.

MOOD - Ribbad sammet

100% polyester
Vår polyestersammet Mood är slittåligt och lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det här tyget är behandlat med skyddsbehandlingen RUCOSTAR® EEE6, en högkvalitets artikel, som är ett ekologiskt optimerat, frånstötande medel mot vatten, olja och smuts för alla fibertyger; som ger utmärkt resistent mot tvättning. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Mood-tyget här.

VEGAS - Lyxsammet

45% bomull, 55% viskos
Vår bomullssammet Vegas beter sig lite som obehandlat skinn, det vill säga det får en vacker patina med tiden. Bomullssammet är något känsligt för väta, tryck och kladd men har behandlats på ett sätt som gör att det lättare ska klara av fläckar. Detta skydd avtar efter några tvättar - vi rekommenderar kemtvätt. Tyget kan få ytliga tygruggningar efter hemmabruk, från ex. dragkedjor på jeans, etc. Tyget kan få svaga tryckmärken som uppstått under frakten. Dessa tryckmärken avtar med tiden, eller efter att tyget steamats. (Psst... Se hur du steamar din produkt!) Var noga med att alltid avlägsna fläckar och smuts omgående för att hålla tyget fräscht. Att steama tyget kan även hjälpa till att jämna ut oönskade tygvariationer. Eventuella fläckar på tyget är inte lika synliga som på ett matt tyg, på grund av tygets struktur. Det här tyget är behandlat med skyddsbehandlingen RUCOSTAR® EEE6, en högkvalitets artikel, som är ett ekologiskt optimerat, frånstötande medel mot vatten, olja och smuts för alla fibertyger; som ger utmärkt resistent mot tvättning. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Läs mer om Vegas-tyget här.

OYSTER - Polyestersammet

100% polyester
Ett tyg tåligt nog att klara även tuffa miljöer. Tyget är väldigt lättskött - rengör ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Läs mer om Oyster-tyget här.

FIOCCO - Bomullssammet

80% bomull, 10% polyester, 10% viskos
Fiocco är för dig som letar efter det klassiska sammets-originalet, där patina bara är förnamnet. Det känsliga tyget påverkas av din livsstil vilket är något du behöver uppskatta. Tyget kommer få ytliga märken och fläckar, vilket ger den där levande, åldrade känslan till din möbel. Tyget kan få ytliga tygruggningar efter hemmabruk, från ex. dragkedjor på jeans, etc. Tyget kan få svaga tryckmärken som uppstått under frakten. Dessa tryckmärken avtar med tiden, eller efter att tyget steamats. (Psst... Se hur du steamar din produkt!) Var noga med att alltid avlägsna fläckar och smuts omgående för att hålla tyget fräscht. Att steama tyget kan även hjälpa till att jämna ut oönskade tygvariationer. Vi rekommenderar kemtvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Läs mer om Fiocco-tyget här.

SWEEF PRINT - Polyestersammet

100% polyester

Leopard & Zebra
Djurmönstrat print tryckt på tålig polyestersammet. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse, det är även lätt att rolla av. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt.

Estelle Garden Party
Stormönstrat print tryckt på tålig polyestersammet. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse, det är även lätt att rolla av. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt.

Bloom
Blomstermönstrad jacquardväv på tålig polyestersammet. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse, det är även lätt att rolla av. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt.

Läs mer om Sweef Print-tyget här.

Linnetyger

HUSETS TYG - Linneblandning

40% bomull, 20% linne, 20% polyester, 20% viskos
Husets tyg är ett perfekt lättskött möbeltyg, som både är skönt mot huden, slittåligt och lätt att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går även lyxigt nog att maskintvätta i 30° och är förtvättat vilket gör att risken minskar att överdragen krymper vid tvätt. Tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på plymåerna, för att överdragen ska behålla sin form. Det finns däremot en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Infärgat med tekniken yarn dye, för att minska risken för färgskillnader mellan olika rullar. Det kan att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite.

Läs mer om Husets tyg här.

PUROLINO - 100% linne

100% linne
Ett rent linnetyg har en tendens att töja sig efter tid. För de avtagbara delar/överdrag som går att tvätta i maskin kommer tyget dra ihop sig tillfälligt. Att tyget är i tunnare, rent linne märks även på att fjädrar lättare kan tränga igenom tyget. Detta är ingen defekt, utan sker på grund av tygets natur. Tyget är inte grovt nog att hindra fjädrarna från att tränga igenom. Det kan även att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt rent linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite. Tyget är slittåligt och går fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går lyxigt nog att maskintvätta i 30°. Tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på plymåerna, då linne har en tendens att krympa något. Det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Purolino-tyget här.

COCO - Linneblandning

23% linne, 14% bomull, 14% polyester, 49% acryl
Tyget är slittåligt, mjukt och har tillräckligt med styrsel för att inte upplevas rynkigt. Vi rekommenderar kemtvätt för Coco. Tyget går i övrigt fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Infärgat med tekniken yarn dye, för att minska risken för färgskillnader mellan olika rullar.

Läs mer om Coco-tyget här.

RÅLINNE - 100% linne

100% linne
Ett ofärgat linnetyg med en skrynkligare, slappare känsla. Eftersom att tyget är i helt ofärgat, oblandat linne är tyget "one of a kind". Ett rent linnetyg har en tendens att töja sig efter tid. För de avtagbara delar/överdrag som går att tvätta i maskin kommer tyget dra ihop sig tillfälligt. Att tyget är i rent linne märks även på att fjädrar lättare kan tränga igenom tyget. Detta är ingen defekt, utan sker på grund av tygets natur. Tyget är inte grovt nog att hindra fjädrarna från att tränga igenom. Det är inget som påverkar tygets kvalite. Tyget går att maskintvätta i 30° (tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på plymåerna, då linne har en tendens att krympa något) och är även lätt att rengöra med möbelvårdsmousse. Det kan att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite.

Läs mer om Rålinne-tyget här.

SWEEF STRIPE - 100% linne

100% linne
Ett linnetyg med ränder som tryckts i färg direkt på tyget. Det kan förekomma små vita prickar/stråk i det färgade trycket. Färgerna kommer att blekna efter tid, delvis på grund av solblekning men även på grund av nötning vid vanlig användning. Ett rent linnetyg har en tendens att töja sig efter tid. Att tyget är i rent, tunnare linne märks även på att fjädrar lättare kan tränga igenom tyget. Detta är ingen defekt, utan sker på grund av tygets natur. Tyget är inte grovt nog att hindra fjädrarna från att tränga igenom. Det kan även att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt rent linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite. Tyget rengörs med steamer/kemtvätt.

Läs mer om Sweef Stripe-tyget här.

Polyester/Bomullstyger

NUVOLE/NUVOLE TROPEA - Förstärkt bomull

95% polyester, 5% bomull
Vårt förstärkta bomullstyg har en mjuk yta med känslan av en "smuts-avvisande" finish. Det är dessutom lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Nuvole-tyget här.

TESEO - Återvunnen bomull

63% återvunnen bomull, 37% polyester
Vårt randiga tyg Teseo i återvunnen bomull har en texturerad yta med färgade ränder. Tyget är slittåligt och kan maskintvättas i 30°. Efter upprepad maskintvätt finns en risk att tyget bleks. Det går även fint att rengöra tyget med möbelvårdsmousse. Teseo är infärgat med tekniken yarn dye, som minskar risken för färgskillnader mellan olika rullar.

Läs mer om Teseo-tyget här.

BALOO - Boucle

93% polyester, 6% akryl, 1% bomull
Baloo har en grövre, fluffliknande textur som är väldigt lättskött och slittåligt. Lösa kuddar och överdrag kan tvättas i maskin på 30°. Det går fint att rengöra tyget med möbelvårdsmousse. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.
Noppbildning och noppor orsakas av tygets egenskaper och är omöjliga att helt undvika. Detta är en naturlig process som uppstår när tyget används.

Läs mer om Baloo-tyget här.

SOGNO - Boucle

100% polyester
Ett tyg i får-likt fluff som är lättskött, vattenresistent och fläcktåligt. Ett slittåligt tyg att leva sida vid sida med. Tyget går att tvätta i maskin på 30°. Det går även fint att rengöra tyget med möbelvårdsmousse. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Sogno-tyget här.

PAGE - Grundtyg

100% polyester
Det här neutrala tyget i ren polyester är avsett för att klä stommen på våra sängar. Tyget är framtaget som ett skyddstyg/grundtyg, avsett att klä en säng som exempelvis kommer att kläs med en sängkappa över stommen. Tyget är därav i en neutral beige ton och avskalat i sin karaktär. Tyget rengörs med möbelvårdsmousse.

Manchestertyger

FLOKI - Återvunnen manchester

100% polyester
Vår återvunna manchester är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.  

Läs mer om Floki-tyget här.

ANAFI - Manchester

100% polyester
Ett slittåligt, lättskött möbeltyg för möbler med fast klädsel. Är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Ytan kan komma att ruggas vagt på ytan efter mycket användning men noppar inte. Lösa kuddar och överdrag kan tvättas i maskin på 30°. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Anafi-tyget här.

Övriga tyger

ALPACKA

100% alpacka
Ett mjukt tyg med halvlång "tuffsig" lugg och naturliga färgskiftningar. Vi rekommenderar kemtvätt. Tyget är av naturmaterial, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

DJUNGELTYG

85% polyester, 15% viskos
Ett grövre tyg med olika "lager". Mjuka "upphöjda" sammetslika delar vilar på en "plastigare" botten. Vi rekommenderar kemtvätt. Det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

UTETYG

86% återvunnen polypropylen, 7% polyester, 7% polypropylen
Ett grövre utomhustyg. Lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, undvik dock centrifugering. Utetyget är ett tyg avsett för utomhusbruk, i den mån att tyget kan bli fuktigt/blött utan att mögla. Däremot släpper tyget igenom väta/vätska vilket innebär att kallskumsstoppningen blir våt. Därav ska dynorna inte lämnas ute i dåligt väder och du bör undvika att dynorna blir våta generellt. Även risk att tyget solbleks på grund av exponeringen utomhus.

CANAPA - 100% hampa

100% hampa
Canapa är ett ett rent hampatyg med en sval, avslappnad look. Det kan dyka upp mindre “knottror” i tyget men det är inget som påverkar tygets kvalitet. Rekommendationen är att regelbundet noppra det för att bevara dess utseende. Hampatyget går att maskintvätta i 30, dock är det bra att tänka på att trä på överdragen något fuktiga på plymåerna eftersom materialet har en tendens att krympa något. Canapa är slittåligt och går bra att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

Läs mer om Canapa-tyget här.

SWEEF PATCH

Tygblandning
Våra patchwork-tyger är ett konstverk tillverkat av olika tyger med olika skötselråd, det är därför svårt att ge ett rekommenderat tvättråd. Uppstår en fläck rekommenderar vi att behandla fläcken varsamt med möbelvårdsmousse. Även om patchworken är i tåliga tyger kan dess olikheter påverka varandra och risk för att de färgar varandra finns.

Läs mer om Sweef patch-tyget här.

FLUFF

100% polyester
Fluff har en långhårig lugg på 25 millimeter helt och hållet tillverkat av polyester. Tyget går bra att rengöra med möbelvårdsmousse.

Skinn

TOGO SKINN - 100% anilinskinn

100% anilinskinn
Att materialet inte är ytbehandlat innebär att skinnet har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i skinnet. Vi tycker att förändringarna som oundvikligen uppstår vid normal användning är något positivt, något som ger möbeln karaktär och skapar patina. Med fördel behandlas skinnet initialt med ett preventivt behandlingsmedel för att reducera materialets förmåga att absorbera olika vätskor. Fint skinn, så som anilinskinn, kräver mycket kärlek och bör behandlas 3-4 gånger per år, eller vid behov, för att behålla sina egenskaper. Detta gör du med en skinnåterfettning. Observera att ytan på skinnet blir något blankare efter en återfettning. Placera inte din möbel för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta lädermöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten. Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något.
Observera att sitt- och ryggplymåer, samt dekorationskuddar för våra skinnmöbler i anilinskinn har en tygbaksida på grund av att kuddarna ska kunna "andas" och hålla sin form. Då skinnet är obehandlat utöver infärgningen så finns det en risk att skinnet kan färga av sig, ex. efter att ha stått placerad mot en vit vägg.

Läs mer om Togo skinn-tyget här.

TOGO MOCKA - 100% anilinskinn

100% anilinskinn
Materialet har en obehandlad yta vilket betyder att mockan har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i mockan. Vi tycker att förändringarna som oundvikligen uppstår vid normal användning är något positivt, något som ger möbeln karaktär och skapar patina. Mocka är ett väldigt känsligt och ömtåligt material som bör undvika kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel, tvållösningar eller ens vatten vid rengöring. Placera inte din möbel för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att mockan bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta mockamöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Observera att sitt- och ryggplymåer, samt dekorationskuddar för våra mockamöbler i anilinskinn har en tygbaksida på grund av att kuddarna ska kunna "andas" och hålla sin form. Då mockan är obehandlad utöver infärgningen så finns det en risk att det kan färga av sig, ex. efter att ha stått placerad mot en vit vägg.

Läs mer om Togo mocka-tyget här.

MAYA SKINN - 100% anilinskinn

100% anilinskinn
Att materialet inte är ytbehandlat innebär att skinnet har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i skinnet. Vi tycker att förändringarna som oundvikligen uppstår vid normal användning är något positivt, något som ger möbeln karaktär och skapar patina. Med fördel behandlas skinnet initialt med ett preventivt behandlingsmedel för att reducera materialets förmåga att absorbera olika vätskor. Fint skinn, så som anilinskinn, kräver mycket kärlek och bör behandlas 3-4 gånger per år, eller vid behov, för att behålla sina egenskaper. Detta gör du med en skinnåterfettning. Observera att ytan på skinnet blir något blankare efter en återfettning. Placera inte din möbel för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta lädermöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten. Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något.
Observera att sitt- och ryggplymåer, samt dekorationskuddar för våra skinnmöbler i anilinskinn har en tygbaksida på grund av att kuddarna ska kunna "andas" och hålla sin form. Då skinnet är obehandlat utöver infärgningen så finns det en risk att skinnet kan färga av sig, ex. efter att ha stått placerad mot en vit vägg.

Läs mer om Maya skinn-tyget här.

MAYA MOCKA - 100% anilinskinn

100% anilinskinn
Materialet har en obehandlad yta vilket betyder att mockan har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i mockan. Vi tycker att förändringarna som oundvikligen uppstår vid normal användning är något positivt, något som ger möbeln karaktär och skapar patina. Mocka är ett väldigt känsligt och ömtåligt material som bör undvika kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel, tvållösningar eller ens vatten vid rengöring. Placera inte din möbel för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att mockan bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta mockamöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Observera att sitt- och ryggplymåer, samt dekorationskuddar för våra mockamöbler i anilinskinn har en tygbaksida på grund av att kuddarna ska kunna "andas" och hålla sin form. Då mockan är obehandlad utöver infärgningen så finns det en risk att det kan färga av sig, ex. efter att ha stått placerad mot en vit vägg.

Läs mer om Maya mocka-tyget här.

Trä

För våra träprodukter rekommenderar vi Protect spray wax och Wood vaxolja som skyddar mot fläckar, eller Wood & laminate cleaner som rengör din träyta. Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör att varje möbel blir unik. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt. Tänk på att omedelbart torka upp spilld vätska med en torr trasa. Vissa vätskor som t.ex. kaffe och rödvin kan snabbt missfärga ytor. Var försiktig med att placera möbeln i direkt solljus. En skyddad yta kommer att behålla original-nyansen betydligt längre är en oskyddad yta, tänk därför på att inte delvis täcka samma yta under längre stunder. Om möbeln placeras för nära en värmekälla kan temperaturskillnaden påverkar träet.

Undvik att placera heta och fuktiga föremål direkt på ytan, t.ex. tallrikar, glas, kastruller, ljus och blomkrukor. Inte placera färgade ljus eller självhäftande tejp eller dekaler på ytan. Använd möbeltassar för att skydda golven mot repor. Viss färgavvikelse kan förekomma vid kompletteringsköp. Håll möbeln ren från damm och smuts och torka vid behov av med fuktad trasa, ev. med en tvållösning. Skruvar och beslag bör kontrolleras och efterdras vid behov för att bibehålla stabilitet och funktion.

Även en ytbehandlad möbel, oljad, målad eller lackerad påverkas av yttre omständigheter t.ex. torkar och krymper vid torrt klimat och sväller vid fuktigt klimat, därmed kan vissa ojämnheter uppstå. På grund av att trä är ett naturmaterial som fortsätter att absorbera och avge fukt, och därmed krympa och svälla, så kan små sprickor uppstå, detta är inget som påverkar hållfastheten och anses inte vara en skada. Här i Skandinavien är vi särskilt drabbade under vinterhalvåret, på grund av det torra inomhusklimatet som uppstår.

 • Valnöt
  När valnöten känns torr och sträv bör ytan oljas in. Så även när fläckar uppstått på ytan. Följ då anvisning för den rekommenderad träoljan.
 • Oljade ytor 
  Rökt ek
  Observera att möbler som tillverkats vid olika tillfällen har olika nyanser av "rökt ek". Möbler som benämns som “rökt ek” är behandlade med en pigmenterad möbelolja som bör underhållas kontinuerligt, hur mycket och hur ofta beror på hur möbeln används. Vid behov, när ytan känns torr och något sträv, rekommenderas att lägga på en vanlig möbelolja. Använd rekommenderad träolja som finns i handeln och följ anvisning för respektive fabrikat. Önskar man lägga på mer pigment, alternativt bättra på ytor som slitits hårt rekommenderas t.ex. “Rubinol Gråolja” eller “Rubinol smoked oil”, båda från Ernst P. Dessa kan även användas om fläckar uppstått på ytan, följ då anvisning för respektive produkt. Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade bordet.
  Vitoljad ek
  Den vitoljade eken har en gulaktig varm ton som kommer att bli varmare med tiden/efter användning. (Observera att möbler som tillverkats vid olika tillfällen har olika nyanser av "vitoljad ek", träet kan dra åt det gulare eller vitare hållet. Dock blir möbeln alltid mer gul efter tid). För att ljusa upp färgen kan träet oljas in, det är dock viktigt att hela möbeln oljas in jämt för att undvika nyansskillnader. Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade bordet.
 • Lackerade och målade ytor 
  Lack med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ej genomsynlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe. Fläckar ska naturligtvis tas bort så fort som möjligt.
 • Teak
  Vi rekommenderar att inte olja teaken för att få en vacker patina/silvergrå färg. Vill man gärna olja teaken för att behålla en mörkare brun färg är det viktigt att fortsätta olja varje år, gärna två gånger. Då lägger du på mycket olja, låter det sjunka in i 10-20 minuter och tar sedan bort all överflödig olja. Tänk på att göra oljningen i skugga och torrt väder för bäst resultat. Svårt smutsad teak slipas med ett fint sandpapper. Lättare smuts tvättas enkelt bort med vatten och ett milt diskmedel. Blöt teaken en stund innan rengöring så att ytan mjuknar en aning. Om träfibrerna rest sig efter rengöring slipas ytan lätt med fint sandpapper efteråt. Vår naturfärgade blästrade teak är behandlad med en träimpregnering och normalt krävs endast en rengöring med milt diskmedel.

Sten & marmor

För våra stenbord rekommenderar vi Protect spray wax och Protect marble & stone impregneringsspray som skyddar mot fläckar. Marmor och sten är i regel ett väldigt tåligt material med många år på nacken. Dock kan det vara klokt att hålla stenen borta från frätande vätskor från exempelvis citrusfrukter. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. För daglig rengöring, använd en disktrasa som fuktas med vatten. Är inte det tillräckligt så räcker såpvatten långt. Vid grövre smuts kan du använda exempelvis ren alkohol eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Använder man sitt bord flitigt kan det vara bra att någon gång per år impregnera det med impregnering för marmor och sten. Detta finns att köpa hos din lokala färghandel. Investera gärna i snygga glasunderlägg som både pryder och bevarar ditt marmorbord. Skulle olyckan vara framme där fläckar uppstår som inte går att få bort går det att slipa marmorn.

Dunstoppning & lazy foam

Dun

Dunstoppning ger den allra skönaste komforten och känslan när man sitter i en soffa. Alla möbler som innehåller dun kräver dock lite kärlek. Där man sitter mest kommer dunet sjunka undan och endast kallskumskärnan kommer möta upp. Vänd därför på dina dynor med jämna mellanrum och massera dem ibland för att få dem att se fräscha, fluffiga och fina ut. I dynans innerkudde är fack sydda för att hålla dunfjädrarna på plats, men fjädrarna kan ibland lyckas hitta sin väg ut genom tyget. Detta är inte en defekt utan något som kan ske med möbler som innehåller dun.
Tips! Möbler som är avsedda att rymma flera personer, det vill säga, flersits-soffor och soffor med divandelar/hörndelar, bör användas på ett sätt där hela möbelns sittyta används. Detta för att möbeln ska behålla sin jämna form.

Lazy foam

Att tänka på är att lazy foam reagerar på temperatur - dvs. vid värme blir lazy foam något mjukare i sin fasthet och vid kyla blir materialet något hårdare. Du kan därför uppleva att soffan är hårdare eller mjukare beroende på hur varmt soffan står.

Övriga material & produkter

Innekuddar och stärkelse

För våra dunsoffor används ett innertyg runt om dunpackningen behandlat med stärkelse. Stärkelsen ger kuddarna en längre livstid, då det gör att dunet håller sig bättre på plats och ser till att fjädrar har svårare att ta sig igenom tyget. Det finns en fin balans gällande hur mycket stärkelse ett tyg bör behandlas med, då mer stärkelse innebär mer "prassel" i tyget. Vår fabrik använder en noga avvägd mängd stärkelse som innebär att kuddarna prasslar initialt då möbeln är oanvänd, men där ljudet avtar efter användning. Detta prasslande ljud är alltså ingen defekt, utan en konsekvens av att tyget är behandlat för att kuddarna ska hålla längre.

Mörkbetsade träben

Mörkbetsade träben kan torrfälla precis som ett par mörkfärgade jeans - det vill säga, mörkbetsade träben som vilar mot en ljus matta kan lämna mörka avtryck. Skydda därför alltid dina mattor eller ditt ljusa golv med möbeltassar, brickor eller dylikt.

Fårskinn

Inget går upp mot att luta sig tillbaka i mjukaste fårskinn. Sköter du din fårskinnsmöbel på rätt sätt kommer den hålla sig fin och lika mjuk länge länge.  Då damm och smuts kan samlas i botten av fårskinnet bör du regelbundet vädra och dammsuga din fåtölj. Detta får även ullen att resa sig och få mer volym. Använd klädvårdsklisterrulle för löst sittande smuts. Fläckar avlägsnas enklast genom att man varsamt baddar med en lagom fuktad trasa. Använd ett milt flytande tvättmedel tex ullschampo om det behövs. Badda därefter ytan försiktigt med rent ljummet vatten. Tänk på att vara sparsam med mängden vatten då fårskinnet ej får genomtvättas. Efter rengöring bör fåtöljen torka i rumstemperatur och inte nyttjas under torktiden. Direkt solsken kan orsaka färgförändringar i ullen.

Bäddmadrasser i lazy foam

Stoppningen i resårmadrass blir med tiden mjukare. Detta beror på att stoppningen anpassar sig efter kroppen, något som är helt naturligt och sker med alla madrasser oavsett kvalitet. Anpassningen påverkar dock inte på något sätt madrassens bärighet och hållfasthet. Ett bra tips för att förebygga naturliga ”sättningar” är att då och då vända på bäddmadrassen. En gång om året bör du även vända den så att fotändan hamnar vid huvudet. Resårmadrassen sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning. Lufta också gärna bäddmadrassen några gånger om året. Vädring utomhus rekommenderas ej. Fuktigheten kan orsaka "luktproblem" och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser. Vi rekommenderar att tvätta överdraget runt bäddmadrasserna i 40°.

Viskosmattor Almeria

De flesta nya mattor tappar lugg, vilket är helt normalt. Den förlorade luggen kan avlägsnas. Dammsug i samma riktning som mattans lugg, inte med borsthuvudet ute. Att ta bort fläckar på mattan med vatten kan skada mattan. Rengöring sker hos professionell mattvätt där den plantvättas. Tunga möbler kan göra att mattans lugg trycks ner. Färgerna på mattan kan blekna om mattan utsätts för direkt solljus under längre period. Vissa färgade mattor kan ha en tendens att färga av sig mot ett ljusare golv. Det är svårt att undvika men att lägga ett halkskydd undertill kan skydda golvet.

Fluffmattor

Våra vackra fluffmattor i polyester, är känsliga mot bland annat flytande medel, ex. vin eller kaffe. Att ta bort fläckar på mattan med vatten kan skada mattan. Som med alla material med lång lugg kan fransarna klibba ihop sig om de utsätts för vätska. Mattorna går bra att kemtvätta vid behov. Vissa färgade mattor kan ha en tendens att färga av sig mot ett ljusare golv. Det är svårt att undvika men att lägga ett halkskydd undertill kan skydda golvet.

Vintagemattor

Eftersom att vintagemattor är tillverkade av ull bör de inte tvättas på egen hand utan lämnas in för mattvätt. Mattorna mår bäst av att dammsugas och mindre fläckar kan tvättas bort med ljummet vatten, men eftersom att ull lätt formar sig av fukt bör man ta det varsamt. Veck eller bubblor som uppstår åtgärdas enkelt genom att ångstryka mattans baksida. Se dock till att använda en duk mellan mattan och strykjärnet så att mattan inte bränns. Vi rekommenderar även att använda vår möbelvårdsmousse som effektivt tar bort fläckar. Vissa färgade mattor kan ha en tendens att färga av sig mot ett ljusare golv. Det är svårt att undvika men att lägga ett halkskydd undertill kan skydda golvet.

Ullmattor

Det är inte ovanligt att ullmattor luddar lite, speciellt när de är nya. Det beror på fibrernas egenskaper och är helt normalt. Genom att dammsuga din matta regelbundet, gärna en gång i veckan, håller du den fin så länge som möjligt. Vid enklare fläckar på mattan brukar det gå bra att rengöra den med hjälp av en fuktig trasa. Vi rekommenderar även att använda vår möbelvårdsmousse som effektivt tar bort fläckar. Gör detta så snabbt som möjligt för att minska risken att fläcken består. Om det är en större fläck rekommenderar vi att du lämnar in den för professionell mattvätt. Ullmattor bör undvikas att lämnas in på kemtvätt eftersom att vätskorna kan torka ut fibrerna.

Sweef kläder

Vår underbara merch i 100% bomull, går att maskintvätta i 30°. Ska inte blekas, ska inte torktumlas, ska inte kemtvättas. Tvättas med liknande färger. 

Sängar

Bäddmadrasser
Madrassen bör vändas någon gång i månaden för att förlänga livslängden på madrassen.

Mellanmadrasser
Den tjockare mellanmadrassen på våra sängar Zebran och Enhörningen har ett avtagbart överdrag som beroende på tyg kan maskintvättas. Madrassen bör vändas någon gång i månaden för att förlänga livslängden på madrassen.

Hundbäddar

Tyget för bottendynan är avtagbart med dragkedja för enkel rengöring och kan även maskintvättas om tyget tillåter. Utöver detta går hela produkten (stoppning inkluderat) att maskintvätta om tyget tillåter (OBS! Den större hundbädden kan vara svår att få in i en vanlig tvättmaskin).

Polykarbonatstolar

Polykarbonat är ett stiltåligt, hårt material som passar bra för både inomhus- och utomhusbruk. De sägs i princip vara okrossbara och tål mycket tyngd, men det bör undvikas att ex. dra stolarna över ett stengolv då vibrationerna kan skada materialet och orsaka sprickor. Håll stolarna borta från direkt värme då värmekällor så som element kan få möblerna att smälta eller deformeras. Undvik att rengöra stolarna med hårda kemiska produkter. Produkter som innehåller ammoniak, alkohol, allrengöringsmedel och aceton bör undvikas eftersom de kan orsaka små sprickor i möblerna. För att rengöra polykarbonat bör du använda en ny bomullstrasa med ljummet vatten och diskmedel. Skölj sedan noggrant så att inga tvålrester blir kvar. Använd trasan endast för dina polykarbonatmöbler eftersom att en trasa som används för att rengöra andra föremål kan samla smuts och kemikalier som lätt överförs och fastnar på polykarbonaten.

Björnen bäddsoffa

Eftersom att bäddsoffan är byggd med rörliga delar där ryggen används både som ryggdel och sängdel, kommer bäddsoffan vara ömtåligare än en vanlig solid soffa. Om bäddsoffan ska stå fristående i ett rum är det viktigt att hantera den varsamt då den egentligen är bäst lämpad att placeras mot en vägg. Att sitta på/belasta ryggen kan skada soffan. Även armstöden är känsliga för tyngd och bör inte belastas.

Björnen Divan - Den längre ryggdelen av soffan är fäst på gångjärn för att kunna vinklas ner och är mjuk baktill för att ge bättre komfort vid bäddläge. På grund av detta kommer inte de två ryggdelarna linjera helt perfekt baktill som på en soffa utan bäddfunktion. Att delarna inte linjerar perfekt är inget funktionellt problem och döljs av soffans ryggkuddar. Soffan är avsedd att stå mot en vägg, delvis på grund av detta. Observera även att på grund av att tygstycket som klär divandelen inte är tvådelad utan att det är en stor sittyta med tyg som inte är avtagbart så kan tyget töjas av kontinuerlig användning. Detta är inte en defekt, utan ett resultat av soffans konstruktion.

Björnen Rak - På grund av att sitsen inte är tvådelad utan att det är en stor sittyta med tyg som inte är avtagbart så kan tyget töjas av kontinuerlig användning. Detta är inte en defekt, utan ett resultat av soffans konstruktion.

Flufftäcken & fluffkuddar

 • Skaka. Det är luften i dunprodukter som skapar värme. Ett ordentligt skak vid bäddning ger varje dun och fjäder möjlighet att räta upp sig och inte haka i varandra. Det gör plats för mer luft och fluff. Jämna ut och fördela dunet som du vill ha det. Passa gärna på att skaka igenom duntäcket riktigt ordentligt när du byter sängkläder – enkel vardagsträning och maximalt fluff vid sängdags!
 • Vädra. Häng ut täcken, filtar och kuddar. Förutom den underbara doften av nyvädrat blir du av med damm och andra partiklar. Genom att skaka och vädra ditt duntäcke regelbundet håller det sig rent och fräscht länge utan tvätt.
 • Tvätta. Bara om du måste. Ett Happy Fluffy Cloud går att tvätta i 40 grader. Välj tvättmedel med omsorg, starka rengöringsmedel kan försämra täckets naturliga egenskaper. Använd inte sköljmedel. Torktumla täcket alldeles torrt (det kan ta lite längre tid än du tror). Lägg några tennisbollar i trumman för att puffa till dunet.
 • Lämna obäddat. En liten stund på morgonen. För madrassens skull! Lämna gärna sängen obäddad med täcket uppvikt medan du gör dig klar på morgonen. Då hinner värme och fukt gå ur sängen. (Detta gäller faktiskt framförallt om du har ett syntettäcke som inte släpper igenom fukt på samma fenomenala vis som naturmaterial gör.. men ändå.)
 • Förvara. Förvara täcket torrt och gärna i en tygsäck. Vädra (eller tvätta om du måste) täcket innan du stuvar undan det för säsongen. Säkerställ att det är helt torrt, vik ihop och ses igen till hösten.

Lukter

Produkter som varit förpackade i plast och är nyproducerade kan lukta något vid uppackning. Vi är alla olika och kan uppleva denna doft olika mycket. Detta är ingenting som avviker från det normala. Lukten kommer att avta med tiden och vår rekommendation är att använda soffan precis som vanligt. Luftning hjälper om du snabbare vill få bort denna lukt.

Kvalité

Vad är martindale, pilling och ljusäkthet?

 • Martindale-värde på tyget anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurras mot tyget utan att det gått några maskor. Ju högre martindalevärde, desto mer slitstark textil. Vid hårt slitage bör martindalevärdet (slitstyrkan) ligga över 20 000 rotationer, men vid normal daglig användning räcker det med en slitstyrka på 10 000 eller mer. Tyger med en högre slitstyrka än 50 000 är väl lämpade för offentliga miljöer.
 • Pilling är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning och bildar små fiberkulor. Innehåller ett tyg stor andel naturmaterial kan antalet noppor öka då naturliga fibrer i regel är kortare än konstgjorda. Pilling kan i sig göra att möbeltyget ser slitet och noppigt ut, men även främmande fibrer i andra färger från kläder och damm kan trasslas in i tygets egna noppor och förstärka det noppiga utseendet ytterligare. Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder inga noppor alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.
 • Ljusäkthet anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 5 där 5 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4. Det är viktigt att påpeka att inga tyger står emot solljus fullt. Om tygerna står utsatta mot solen så kommer de att blekas.

Kontakta oss

Saknar du någon information om bästa skötsel för din älskade möbel? Maila oss direkt på Info@sweef.se. Det glädjer oss att få hjälpa dig vårda din möbel!