Mattguide

Slå dig ner, håll hårt i fransarna och följ med oss på en magic carpet ride!

Intervju med mattgurun Nicole

Hos personalen som tassar omkring på Sweef gömmer sig många superkrafter när det kommer till möbler och inredning. En av dem är djuplodande kunskaper om mattornas underbara värld.

Som vägvisare i detta ämne presenterar vi stolt vår kära kollega Nicole som ska kasta ljus över vanliga frågor som brukar dyka upp bland kunder i mattköpartagen.

Låt oss börja från början. Varför ska man ha en matta?

– Förr i tiden hade man mattor för värmens skull för att förhindra att kyla letade sig in genom golvet. Men idag skulle jag säga att huvudsyftet är att skapa en ombonad känsla och knyta ihop inredningen i ett rum till en enhet. 

Har man riktigt fina golv kanske man vill strunta i att ha matta, men då går du samtidigt miste om känslan av en röd tråd i inredningen. 

Kan man ha Vintage, Ull och Viskosmattor var som helst i hemmet?

– Man kan, men jag skulle säga nej.  Mattorna är olika känsliga så jag föreslår att du anpassar valet efter hur mycket liv och rörelse det är i det aktuella rummet. Kortfattat kan man säga att Vintage är mest tålig, Ull är medel och Viskos är känsligast. 

Vi tar tre rum som exempel:


Köket 

Full action i köket kombinerat med ett och annat spill? Satsa på en Vintagematta som bara blir vackrare ju mer den åldras samt är lätt att dammsuga och torka av om olyckan är framme. 

Vardagsrummet 

Återigen får du börja med att utvärdera slitagenivån. Snackar vi ett chips och dip-paradis med både barn och husdjur är det riskabelt att köra på den dyraste Viskosmattan. Vintage eller Ull är ett smartare val om du inte lever ett mer stillsamt liv. 

Sovrummet 

Här skulle man däremot kunna låta en härligt skimrande Viskosmatta flytta in eller helt enkelt välja vilken som helst.

Hur matchar man matta med resten av inredningen?

– Ett tips: magkänsla! Personligen gillar jag inte att slaviskt följa trender, utan råder dig istället att välja den matta som du kärar ner dig i. För den tröttnar du inte på när trenderna vänder. 

Värt att tänka på är dock att om du har en mönstrad soffa som sticker ut så riskerar en galen matta att bli kaka på kaka. 

En bra metod är att låta mattan fånga upp en färg som redan finns i rummet, det kan vara soffan eller farmors gamla tavla på en grön älg som gått i arv genom generationer. 

Om det värsta händer och du spiller på mattan – vad gör du?

– När det gäller Ull-och Vintagemattor kan man alltid börja med att försöka rädda situationen själv med hjälp av ett möbelvårdskit. Gnugga försiktigt på fläcken och se om du kan få bort den. Ett annat alternativ är att steama mattan och använda microfiberduk. 

Känns fläcken övermäktig rekommenderar jag ett besök på en mattvätt, vissa gör även hembesök och rengör mattan med en specialmaskin. 

En intressant egenskap hos ull är att den är självrengörande – lite som en hundpäls. Fastnar matrester i en ullmatta kan man liksom ”dra av” dem när de torkat. I svårare fall kan man försiktigt klippa lite i mattan. 

Viskos är krångligare eftersom ingen vätska får användas vid rengöringen, så om olyckan är framme där är det mattvätt som gäller.

Dags att placera! Hur ska man tänka?

– När ditt livs mattkärlek har flyttat in återstår bara att tänka ut den bästa placeringen!

Ullmattor
Fluffmattor
Viskosmattor
Vintagemattor

Precis som med våra soffor är mattorna du hittar hos oss noggrant utvalda, testade av legitimerade inredningsnördar och överrösta med kärlek.

Till matthimlen