Färginspiration

The Impact of Color Sweef x Sara Garanty

Att vi älskar färg är ingen hemlighet. Vad är väl mer underbart än att drömma sig bort och jämföra kulörer till nya favoritsoffan? Men hur intresserade vi än är, så är vi glada amatörer om man jämför med Sara Garanty. Sara är färgexpert, bevandrad inom färgpsykologi och jobbar med färgrådgivning, så om det är någon som kan färg är det hon. Ta del av vår färgserie The Impact of Color i tre spännande avsnitt. Vårt mål är att inspirera dig till en färggladare tillvaro, att våga välja färg när det kommer till din nya soffa, möbel eller till ditt senaste inredningsprojekt.

På vilket sätt blir vi påverkade av kulörerna omkring oss?

Orange

Orange är den kreativa, skapande kraften som sätter igång allt vi önskar förverkliga. Denna aktiva färg uppmuntrar oss till att vara mer sociala. Använd i rum där du vill locka fram skaparglädje eller där sociala aktiviteter förekommer, vardagsrum, matrum eller kök. Jag rekommenderar alla nyanser av orange från lättare peachiga toner till starkare orange kulörer.

Gul

Står för optimism och självkänsla som hjälper dig att få självförtroendet som krävs för att förverkliga dina orangea idéer. Ska du ta in mycket information på kort tid så är gult helt rätt. Passar särskilt bra i studentrum för barn eller tonåringar. Även kontor är ett lämpligt rum för den gula färgens egenskaper.

Grön

Får oss att slappna av och låter våra tankar vandra tillbaka till naturen. Grön är den kulör vårt öga kan uppfatta flest nyanser av, precis som den grönskande naturen. Grön passar där du vill komma ner i varv som sovrum, vardagsrum eller meditationsrum. En tacksam färg som går att matcha ihop med nästan alla kulörer.

Blå

En färg med attityd som inger en känsla av självförtroende och seriositet. Ger också ett lugn men samtidigt ett större fokus än vad grön bjuder på. Forskning visar att vi koncentrerar oss 20 % bättre i blå miljöer, av den anledningen är det en utmärkt färg för kontor och arbetsrum.

Lila

Med hjälp av lila fantiserar vi och drömmer oss bort. Färgen lila hjälper dig också att lyssna på magkänslan och din intuition. Personligen gillar jag att använda mig av lila i barnrum där man inte vill begränsa barnen, men jag har även lila tapeter på mitt kontor för att utvidga mina drömmar och kreativa idéer som inredare.

Turkos

Tid för förändring? Då kan turkos vara behjälplig. Att du önskar en förändring behöver inte innebära något negativt, ibland vill man helt enkelt röra om i grytan. Turkos får all stagnerad energi att börja röra på sig. Den skapar nya möjligheter och ger en känsla av öppenhet.

Rosa

Rosa är kärlekens färg, men inte bara till en partner, det kan vara till oss själva eller till allt vackert som finns omkring oss. Rosa hjälper oss att bli mer vänliga och sociala tillsammans och passar därför bra i alla rum där du vill vara social. Jag rekommenderar rosa tapeter i matsal, vardagsrum eller allrum där vi umgås med familjen.

Vit

Den vita energin ger inte ifrån sig något speciellt, kanske är det därför den varit särskilt populär bland många svenskar genom åren. Vitt kan skapa en känsla av rymd, men för mer personlighet rekommenderar jag någon av de andra kulörerna.

Grå

Grå är en blandning mellan vitt och svart och skapar balans. Den skapar en rörelse i stillheten, men även en stillhet i rörelsen.Det är en bra färg när du vill vara neutral, men tänk på att den inte tillför inte lika mycket som de andra färgerna utan kan bli lite tråkigt och intetsägande efter ett tag.

Intervju med Sara Garanty

Hur kom det sig att du började intressera dig för färg?

– Jag började intressera mig för färg intuitivt redan som barn när jag satt i klassrummet och filosoferade över att andra färger än vitt på väggarna nog skulle få min inlärning att gå snabbare. Eftersom jag inte kunde måla om, boostade jag min längtan efter färg med färgglada anteckningsblock och pennor. När jag blev vuxen och började studera till inredningsdesigner och senare färgpsykologi förstod jag att min intuition som barn stämde.

Färgpsykologi och färgvetenskap är ett oändligt stort ämne och ju mer jag lär mig desto mer nyfiken blir jag på färgernas magiska värld. Jag tycker hemmet ska återspegla personligheterna som lever där och med rätt färger kan man skapa trygghet, lugn, harmoni och kreativitet. Jag ser färger som ett enda stort konstverk, deras rikedom av nyanser, spelet mellan ljus och skugga. Hur hänger allt ihop? Konstnären Paul Klee skrev “colour is the place where our brain and the universe meets.” Jag gillar konstnärernas filosofiska ansats till färger. ”Med färg kan ett föremåls yta förändras” De såg färger nästan som något andligt och något som kan få oss att möta olika delar av oss själva och gå in i olika världar och dimensioner. Men det finns också en mer naturvetenskaplig förklaring. Med färg kan ett föremåls yta förändras, skäras sönder, fragmenteras, brytas och förvanskas. Blått kan få föremålet att se plattare ut, gult kan göra att ett föremål buktar sig, grönt är statiskt och rött dynamiskt. När man förstår detta kan man påverka former och utnyttja kunskapen om färger för att förvandla föremål.

Vad ska man tänka på när man färgsätter sitt hem?

– Först och främst: våga välja kulörer du tycker om, inte bara något som är trendigt just nu. Tänk också på helheten av lägenheten/huset när du färgsätter, speciellt om rummen ligger fil i fil behöver man se om kulörerna passar ihop då de kommer att synas bredvid varandra när dörrarna är öppna. Matcha ihop väggkulörer med snickeri och tak. Använd gärna flera färger, men jobba med kontraster eller en och samma kulör men med olika toner.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när det kommer till färgval i hemmet?

– Man glömmer att provmåla, olika färger ser olika ut i olika ljus och färgerna förändras också beroende på vilka kulörer de har omkring sig. Så testa alltid att måla på de 4 väggarna och se hur det ser ut tillsammans med gardiner, tyg på soffa, matta och så vidare. Undvik att blanda varma och kalla grå nyanser. Många blandar även olika toner av beige, vilket oftast skär sig. Se till att hålla ihop färgskalan med hjälp av NCS- koderna.

Hur ska man tänka när man matchar och kombinerar färger?

– Ett färgschema är en kombination av färger och består av en eller flera av de tolv färgerna i färgcirkeln. Genom att para ihop olika färger med varandra kan du skapa ett oändligt antal färgkombinationer och paletter. Nedan kommer några olika färgscheman som du kan kika närmare på. Men som jag brukar säga till mina elever, använd 50% intuition och 50% logik från färgscheman.

  • TON i TON - Monokromatiskt färgschema

Här hittar du en färg och använder olika nyanser av samma färg. Alla färger tillhör samma färgfamilj, det vill säga kulörton, men har olika mättnad.

  • NÄRBESLÄKTADE FÄRGER - Analogt färgschema

Här hittar vi färger som ligger nära varandra i färgcirkeln. Cirka 3-4 stycken. Detta är ett enkelt sätt att angripa färger om man inte vet vilka färger man ska kombinera, men ändå vill uppnå ett resultat med många olika färger. En analog palett blir ofta harmonisk och kommunicerar enhetlighet. Det är ett mjukare färgschema än komplementfärger.

  • KOMPLEMENTFÄRG

Två färger mittemot varandra i färgcirkeln kallas för komplementfärger. Eftersom de är så pass långt ifrån varandra uppnås maximal kontrast när man parar ihop dem. Det man ska vara försiktig med är att använda hälften av den ena kulören och hälften av den andra. Förhållandet 20/80 är mycket bättre. Exempel på komplementfärger är rött och grönt, även lila och gult eller orange och blått är komplementfärger.

Hur väljer man färger som håller över tid utan att de känns omoderna efter ett par år?

–Jag får ofta denna fråga, men tyvärr finns det inga sådana färger. Vi lever i en värld som påverkas av trender och även vitt och grått är trender som kommer och går. Mitt tips är att välja färger hemma som du tycker om och som du har gillat under en längre tid. Alternativt att du väljer utefter färgpsykologi, alltså vilken påverkan du vill att färgen ska ha på din sinnesstämning.