Compact living

Trångt eller ohämmat mysigt? Med lite smarta tips i bakfickan kan det lilla hemmet snabbt bli en välinredd fristad du aldrig vill lämna. Här samlar vi våra bästa möbeltips och metoder som hjälper dig att maximera utrymmet och skapa en funktionell och estetiskt tilltalande miljö på liten yta.

Let the compact living begin!

Tips & Trix

Lagom symmetrisk layout

Symmetri gör det lättare för ögat att ta in ett utrymme och bidrar till en ordnad och lugn atmosfär. Var dock försiktig så du inte tar det hela för långt och skapar ett alltför inrutat hem. Bryt upp strukturen då och då med kurvor och linjer för en levande och intressant känsla. 

Välj möbler med omsorg

För att uppnå perfekt layout i ett mindre vardagsrum gäller det att välja rätt typ av möbler. Tänk på att en enkel soffa i en sektion begränsar möjligheterna för samtal och umgänge, så kombinera gärna med en fotpall som kan användas som divan eller flyttas och anpassas efter behov.

En modulsoffa i flera delar är också ett smart val för att lätt kunna arrangera om sittplatserna när omständigheterna kräver. Så utnyttja din ytas möjligheter till max och tänk rörligt och anpassningsbart.

Flytta möblerna en bit från väggen – Jo faktiskt

Ok, detta kan låta som ett skumt tips för en liten lägenhet, men hear us out. Att inte trycka möblerna tätt mot väggen skapar ett litet andrum som gör att rummet känns större, samt ger en intim och mysig atmosfär. 

En matta kan i denna layout hjälpa till att jorda möblerna. Lämna en bit av golvytan synlig för ytterligare känsla av rymd.

Utnyttja soffans baksida

I trånga utrymmen är varje yta en möjlighet. I en öppen planlösning kan baksidan av soffan vara en utmärkt sådan. I en layout där soffan står fritt, exempelvis där två mindre soffor är vända mot varandra, blir detta ett sätt att maximera yta utan att rubba elegansen i inredningen.

Varför inte ställa ett skrivbord mot soffans baksida för att skapa en perfekt studieplats i den lilla lägenheten?

Speglar

Att använda speglar är ett utmärkt sätt för att skapa en känsla av rymd och ljus i ett litet utrymme. Experimentera fritt med speglar av olika form för en livfull känsla, eller varför inte gå all-in och skapa en glammig spegelvägg?

Gardiner

Glöm inte bort det livsviktiga ljusinsläppet. Låt inte gardiner hänga precis framför fönstret så att ljuset blockeras. Gärna inte för långt ner heller, utan se till att fästa gardinstången en bit ovanför fönstrets ovankant för ett optimalt och luftigt resultat. 

Konsten att placera möbler på liten yta

I ett litet utrymme bör du fokusera på att skapa sittytor som inte får rummet att se rörigt ut och som erbjuder cirkulationsutrymme för människor att enkelt röra sig.

 Här finns två huvudtaktiker:

Ett sätt är att placera möblerna fristående från väggarna och lämna utrymme runt dem.
Alternativet är att köra på en soffa mot väggen kombinerad med extra sittmöjligheter i form av en divan, pall eller puff som kan flyttas beroende på antal gäster och omständigheter.

Förvaring

Maximera förvaringsutrymmet med smarta lösningar som inbyggda hyllor, hyllsystem och sängar med förvaring under. Använd väggutrymmet för att hänga upp hyllor och skåp och se till att utnyttja varje tillgänglig yta.

Multifunktionella möbler

Använd möbler som kan tjäna flera syften. Till exempel en bäddsoffa eller ett matbord som kan användas som arbetsbord. Detta minskar antalet möbler du behöver och ökar flexibiliteten.

Bäddsoffor

Ljusa färger

Använd ljusa färger på väggar och möbler för att skapa en känsla av rymd och öppenhet. Ljusa nyanser reflekterar ljus och får rummet att verka större.

Möbler med ben

Möbler med synliga ben ger rummet ett luftigare utseende eftersom de inte blockerar golvet. Detta kan hjälpa till att skapa en känsla av öppenhet.

Skjutdörrar eller draperier

Använd skjutdörrar eller draperier i stället för vanliga dörrar, särskilt för garderober eller för att separera utrymmen. Detta sparar utrymme och ger flexibilitet i användningen av rummet.

Undvik otympliga möbler

Undvik tunga och skrymmande möbler som kan göra att rummet känns överbelastat. Välj i stället möbler med enkel och ren design.

Organisera och rensa

Regelbunden organisering och rensning är viktigt för att hålla en liten lägenhet i ordning. Gå igenom dina tillhörigheter och gör dig av med det du inte längre behöver.

Anpassad belysning

Tänk till och använd belysning för att skapa en varm och inbjudande atmosfär. Ljuskällor som vägglampor och bordslampor kan bidra till att sprida ljuset jämnt.