”Ju mer man vågar ta i desto bättre blir det”

Välkommen på Garden Party

Ibland kliar det i fingrarna efter ett nytt mönster att klä våra möbler i. Efter en snabb titt i telefonboken kom vi fram till konstnären Estelle Graf. Till vår stora lycka tackade hon ja till projektet!

Garden Party är en lekfull design där sällsamma gäster från djurriket blivit inbjudna. Genom att skaffa en kudde, fotpall eller varför inte en hel soffa klädd med mönstret gäller denna inbjudan även dig.

Tyget är i mjuk sammet av 100% återvunnen polyester, det vill säga tål i princip allt (salsa-spill men inte eldkastare) och går att tvätta i 30 grader i maskin.

Estelle om hur Garden Partys förtrollande värld kom till...

Hej Estelle! Otroligt roligt att du ville ta fram en tygdesign till oss. Vad var din spontana reaktion när vi hörde av oss?

– Det kändes väldigt kul och naturligt. Sweef har ju stark djurkoppling i och med att sofforna är döpta efter olika djur, och eftersom det är ett tema jag jobbat mycket med så tyckte jag att det lät som en perfekt match! 

Hur fick du inspirationen till Garden Party?

– Jag utgick från illustrationer och motiv som jag gjort tidigare, så den som är bekant med mitt arbete kanske känner igen en groda här och en svan där. Men för att sedan skapa ett unikt mönster som passar att klä möbler i, försökte jag få bort plottrigheten och draget av barnslighet som det lätt blir när man jobbar med färger och djur.

Så jag försökte behålla lekfullheten men ändå få in en mystik och ett djup genom att addera mycket svärta. Resultatet skulle jag säga är en balans mellan det lekfulla och det mystiska.

Är det inte lite galet att klä en hel soffa i djurmönster?

– Jo, absolut kan det kännas så. Men är det något jag lärt mig med inredning så är det att ju mer man vågar ta i, desto bättre blir det på något sätt. När jag flyttade hemifrån så var jag väldigt förtjust i färg, men vågade inte riktigt löpa linan ut. Så det blev bara någon kudde med häftig färg vilket nästan kändes mer märkligt eftersom det bara var en liten detalj. När jag sen drog på och körde allt i olika färger och mönster så blev det bättre balans och harmoni. Och det är lite det jag vill åt med det här mönstret – att du ska våga göra egna kombinationer och att det ska funka tillsammans med andra mönster och färger i ditt hem och samspela med andra möbler.

"Jag försökte behålla lekfullheten men ändå få in en mystik"

Hur skulle du beskriva din konst?

– Det man kanske mest tänker på när det gäller min konst är de här djuren som är väldigt återkommande. Jag använder mig av djurhuvuden som jag placerar på människokroppar för att försöka fånga spännande karaktärer.

Nästan lite fuskigt kanske för om du exempelvis använder ett grishuvud så dras ju tankarna automatiskt till olika typer av karaktärsdrag och en viss typ av person. Kort och gott ett väldigt effektivt sätt att fånga karaktärer tycker jag. 

Några personliga favoriter från möbelkollektionen med ditt mönster?

– Det måste vara fotpallen Hajen och sänggaveln! Jag tycker att mönstret gör sig extra bra på dem helt enkelt. Pallen är rolig för att den kan leva sitt eget liv och byta plats hemma vilket skapar olika stämningar. Och på sänggaveln passar mönstret perfekt eftersom jag siktat på en drömsk känsla vilket ju gör sig utmärkt i ett sovrum.