Duka till fest

December 3, 2022

Duka till fest

FESTINSPIRATION MED SYSTRARNA PERSSON

På Sweef strävar vi ständigt efter att bjuda på vardagsmagi. Så det känns bara naturligt att vi dyker in i konsten att skapa festlig stämning kring möblerna. Två av våra nya favoritmänniskor som verkligen har stenkoll på ämnet heter Systrarna Persson.

Närmare bestämt Linda som är växtbaserad kock samt coach och Malin som är inspiratör, TV-profil och stylist på visitkortet. Detta oslagbara team är nu bokaktuella med ”Högtider & Vardagsfest” som kretsar kring gemenskap, glädje och grön mat.

Vi fick det stora nöjet att slå oss ner med systrarna och lära oss mer om hur man kan tänka kring att förhöja stämningen både till vardag och till fest.

“Livet är en fest – Låt oss fira det tillsammans” – Malin Persson

Stort grattis till boken! Hur skulle ni summera den med egna ord?

– Under pandemin och den långa perioden av isolering blev det extra tydligt för oss hur viktigt det är att samlas kring våra högtider. Trots att vi lagade samma mat, dukade med mormors servis och kollade på Kalle Anka klockan tre, insåg vi snabbt att en högtid inte är densamma när man inte kan fira den tillsammans med sina nära. Det fick oss att fundera över vår egen familjs traditioner och vi förstod att den starka sammanhållning vi har hämtar mycket av sin kraft i just högtiderna. Inte bara i själva firandet utan också i längtan efter dem och planerandet av dem.

Vad är högtider/vardagsfest för er?

– Högtiderna lyser som små fyrar under året, guidar oss när det är som mörkast och får oss att uppskatta och njuta av naturens vackra skiftningar. Vi kommer från en familj där högtider och traditioner är viktiga, så har det varit i generationer. Vi systrar ser det stora värdet i att fortsätta föra dessa traditioner vidare. Under årens gång har vi såklart också adderat och skapat nya traditioner som våra barn i sin tur kan välja att föra vidare. Vissa år blir våra högtider precis så där underbart skimrande som vi önskat och drömt om (lite som i den här boken). Ibland inte, och det är helt okej det med. Känner du dig mest bara stressad, strunta då i de perfekta dukningarna, nyputsade fönstren och tidskrävande paketinslagningarna. För en högtid blir aldrig bättre än du själv känner dig. Ta genvägar och lägg ribban lagom högt. Fokusera på det som är viktigast för dig och din familj. För att få till en gladare vardag behöver vi börja med att ställa oss själva några frågor: Vad får mitt hjärta att klappa, vad trivs jag med och vad gör mig glad? Vi är vår egen lyckas smed. Genom att ställa dessa frågor under livets gång – och lyssna till svaren – kan vi göra så att vi trivs även med den förutsägbara grå måndagen, eller åtminstone vet hur vi med enkla medel kan förgylla den då och då. Genom små enkla medel kan en vardag upplevas som festlig med allt ifrån lite extra fin dukning av middagsbordet, lyxig mat eller bara en ledig eftermiddag med familjen där vardagsstressen uteblir.

Nu när festsäsongen nalkas, hur kan man tänka för att få till en dukning som är både festlig och hållbar?

– Ett säkert kort för en vacker dukning är att – året om – ge sig ut i naturen för att plocka in det unika och uttrycksfulla. Allt från blommor till stenar och kvistar kan addera stämning till ett dukat bord. En elegant fröställning från en klematis kan vara hur vacker som helst i sin enkelhet eller en stor yvig bukett av hortensia som får stå och torka ett par veckor. Glöm inte att tända ett par levande ljus, för det finns ju inget som är så romantiskt som att äta en middag på tu man hand i skenet av varmt fladdrande lågor. Håll dig till en färgskala men mixa gärna olika material, nytt, gammalt, glansigt och rufft.

Låt oss fokusera på festens mittpunkt – matbordet. Vad är era tankar kring våra sweefiga varianter av denna älskade möbel?

– För oss är varje högtid starkt förknippad med just långbordet. Varje gång vi sätter oss runt det dukade långbord bekänner vi omedvetet att vi inte klarar oss ensamma i denna värld. Vi är en del av något större och just runt måltiden blir det extra tydligt att det är så många faktorer som behövs för att vi ska kunna leva här på jorden. Vatten, solen, fotosyntesen, jorden, vänner, kockar, familj, bin, trädgårdsmästare, fiskare och bönder och en massa andra människor för den delen.

– Även den enkla vardagsmåltiden är värd att uppmärksammas. Vi låter den få ta en stor del då den är navet av vår familjs gemenskap och även den måltid som gör vår vardag värd att fira. Att faktiskt försöka få till en middag runt det runda bordet varje kväll är vardagslyx. En stund då allt jobb, läxor och aktiviteter får vänta och att man bara är närvarande i stunden.

– Jag (Malin) älskar att skapa stilleben och det görs med fördel på ett maffigt runt stenbord. Att spegla naturen och våra säsonger och plocka in det som får min uppmärksamhet från skog, havsängar och trädgården är något jag verkligen uppskattar. Nu under vintern plockar jag in grenar, vissna fröställningar och mossa som jag dekorerar med. Ett bra tips när man skapar stilleben på ett runt bord är att dela upp den runda ytan i olika tårtbitar och jobba med olika höjder då det ofta blir mer dynamiskt än att ställa en ensam vas i mitten på bordsytan.

- När du väl fått till din vackra dukning och det blir dags att sätta fram all dryck är det lätt hänt att den magi du skapat rubbas av alla flaskor och burkar. Då är den perfekta lösningen ett litet dryckesbord vid sidan av matbordet där du även får plats med en stor ishink för kvällens champagne. Dekorera dryckesbordet med samma dekoration som matbordet så binds det ihop på ett trevligt sätt.

Nyår står för dörren! Vad kommer vi att hitta på era bord då?

– Vi brukar titta i våra skafferier och frysar för att se om vi kan hitta några skatter från året som har gått. För visst känns det lyxigt att kunna skapa en läcker nyårsmeny till exempel av de sista bären från det gångna trädgårdsåret till desserten? Eller varför inte servera en jordärtskockssoppa med egenodlade jordärtskockor? För oss är nyår även förknippat med bubblande champagnetorn, lyxiga råvaror och spännande gröna rätter som kittlar smaklökarna. I år blir det jordärtskockssoppa med tryffel och knaperstekt palmkål, auberginetorn med mandelpotatispure och som dessert het chokladmousse med hjortron- och apelsinsås.

På Sweef kör vi som bekant djurnamn på våra möbler. Om ni fick döpa en soffa, vad skulle det bli?

– Då får det bli Papilio Machaon! Makaonfjärilen som är så vacker både till form och färg.

Mer inspiration

March 25, 2022
Intim live session med Nápoles
Intim live session med Nápoles

Det finns alltid magi att hitta i våra showroom, men nyligen fylldes även vår studio på Drottninggatan med musikaliska talanger och fantastisk energi när sångerskan Nápoles ställde till med en intim live session.

Läs hela artikeln
February 15, 2023
Bryt gamla mönster med Sweef Patch
Bryt gamla mönster med Sweef Patch

Vi slår ett extra slag för hållbarhet genom att lansera tygserien Sweef Patch – ett tyg tillverkat av överblivna bitar.

Läs hela artikeln
April 1, 2023
Så bygger vi drömsoffan
Så bygger vi drömsoffan

Transparens och ärlighet är viktiga ledord för oss så därför skulle vi aldrig påstå att det är hållbart att köpa nytt. Däremot vill vi ta ansvar för det avtryck vi som möbelföretag gör på vår planet genom att ha en så vettig tillverkningsprocess som möjligt. Vi lägger därför stor vikt vid att guida dig till just din ultimata drömsoffa som du kommer att älska under många år oavsett trendernas svängningar. Och för att din nya möbelkärlek ska få ett långt och lyckligt liv gäller det att inte fuska med hantverk och kvalitet.

Läs hela artikeln