Vintagematta 290x370cm 59866

30 000 kr
1 i lager

Betala direkt, mot faktura eller dela upp betalningen efter leverans.

Välj vintage!

Våra maffiga vintagemattor är tillverkade av gamla persiska mattor, som har tvättats hårt, solblekts och färgats om, för ett unikt uttryck. Vintagemattorna är både sköna att gå på och blir ett vackert, unikt inslag i ditt hem.

Översikt

Finns att se i vårt ShowroomFinns att se i vårt Showroom

Då våra vintagemattor är unika med färgkombinationer och uttryck som upplevs bäst i verkligheten, har vi valt att ha alla vintagemattor tillgängliga att se och köpa i vårt Showroom.

Nyttiga skötselrådNyttiga skötselråd

Skötselråd - generella skötseltips och tvättråd.

Frakt & leveransFrakt & leverans

Leverans - info om frakt/uthämtning. Vi levererar över hela Sverige!

Produktinfo

Material

Ull.

Ursprung

Våra vintagemattor är inköpta på den iranska landsbygden där bara de vackraste och mest välbevarade mattor väljs ut, och får påbörja sin resa mot att bli en vintagematta. Alla mattor är därför unika och inget mönster eller färgkombination är det andra likt.

Kvalité

Mattorna är handknutna i Iran och bjuder var och en på ett otroligt hantverk som kan hålla i flera hundra år. Olika sorters knutar har använts för att skapa de vackra mönstren, och det är tack vare denna täta sammansättning av knutar som mattorna får sin överlägsna slitstyrka och hållbarhet. Som referens kan nämnas att en 3x4 meters-matta har ungefär 500 000 knutar per kvadratmeter – alla knutna för hand.

Tillverkning

Det karakteristiska utseendet hos våra vintagemattor kommer sig dels av ett naturligt slitage efter åratals (ibland omkring 100 års) användande. Mattorna genomgår sedan en process för att väckas till liv igen och få en mer dämpad kulör, vilket gör att de är lättare att styla med hemma till skillnad från färgstarka mattor. De förbereds genom att läggas i en sandbox under två timmar, tvättas rent och behandlas ytterligare en gång i sandboxen för att sedan rakas eller blekas beroende på vad för slags stil man vill uppnå. När dessa förberedelser är gjorda kokas mattorna i ett färgbad där uppåt 70% av färgerna är organiska pigment från exempelvis bark, rötter och löv. Mattorna tvättas sedan igen och får därefter soltorka innan de får en sista behandling i sandboxen. Så man kan lugnt säga att vintagemattorna har levt ett långt och äventyrligt liv innan de får komma till ro i ditt vardagsrum.