Skötselråd & Materialkvalité

Våra skötselråd

Kärlek behöver vi ju alla… så även våra möbler!


Det är viktigt att ta hand om sin möbel. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år, då det inte bara är slitstyrkan som avgör hur väl ett möbeltyg håller.

 • Impregnera din nya möbel med textilspray innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är lättare att få bort om möbeln är impregnerad. 
 • Skydda din möbel från direkt solljus då alla tyger bleks med tiden. Dra ner persiennerna under dagen och vänd på dynorna regelbundet.
 • Dammsug möbeln regelbundet försiktigt med ett munstycke anpassat för tyg.
 • Ta bort fläckar på en gång, sug försiktigt upp fläcken med våt trasa och möbelvårdsmousse, utan att gnida. Vi avråder helt från att använda fläckborttagningsmedel då det ofta bleker tygerna.
 • Läs utförligare information nedan om det aktuella materialet eller tyget för just din möbel. Och glöm inte att överösa din möbel med massor av kärlek och mys!

ASTON SAMMET

100% Polyester

Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår polyestersammet Aston är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Hur rengör man en sammetssoffa? Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

RIVIERA SAMMET

100% Polyester

Vår polyestersammet Riviera är otroligt lent och nästan blankt i sin karaktär. Bäddmodellerna klädda i polyestersammet har tyvärr inte avtagbar klädsel men är lätta att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Tyget får tyvärr lättare tryckskador, vilket både kan uppstå vid oaktsam frakt eller vid hemmabruk, från ex. dragkedjor på jeans, etc. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

MOOD RIBBAD SAMMET

100% Polyester

Vår polyestersammet Mood är slittåligt och lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

NAGOTEX SAMMET

58% Polyester, 20% Bomull, 22% CMD

Vi har tvingat vår tygleverantör att fortsätta leverera oss den elektriskt blå Nagotex-färgen, (trots att de slutat producera detta tyg), då det är ett alldeles för fint tyg för att inte erbjuda er! Den ytliga lystern från Vegas möter de praktiska fördelarna från Aston. Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår polyestersammet Nagotex är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Tyget är dessutom lätt att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Tyget går också lyxigt nog att maskintvätta i 30°, var dock alltid medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

VEGAS LYXSAMMET

45% Bomull, 55% Viskos

Vår bomullssammet Vegas beter sig lite som obehandlat skinn, det vill säga det får en vacker patina med tiden. Bomullssammet är något känsligt för väta, tryck och kladd men har behandlats på ett sätt som gör att det lättare ska klara av fläckar. Detta skydd avtar efter några tvättar - vi rekommenderar kemtvätt. Tyget kan få tryckskador, vilket kan uppstå vid oaktsam frakt eller vid hemmabruk, från ex. dragkedjor på jeans, etc. Detta är inte en defekt utan så tyger i rena naturmaterial beter sig. Var noga med att alltid avlägsna fläckar och smuts omgående för att hålla tyget fräscht. Att steama tyget kan även hjälpa till att jämna ut oönskade tygvariationer. Eventuella fläckar på tyget är inte lika synliga som på ett matt tyg, på grund av tygets struktur. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 


HUSETS TYG

40% Bomull, 20% Linne, 20% Polyester, 20% Viskos

När vi valde ut Husets tyg kunde vi självklart inte välja något som inte är det allra bästa! Husets tyg är ett perfekt lättskött möbeltyg, som både är skönt mot huden, slittåligt och lätt att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går även lyxigt nog att maskintvätta i 30° och är förtvättat vilket gör att det inte riskerar att krympa vid tvätt. Det finns däremot en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. 

PUROLINO LINNE

100% Linne

Vårt rena linnetyg Purolino är inte uppblandat och därför tunnare i sin kvalite vilket ger möbeln en mjuk, slapp känsla. Att tyget är tunnare märks bland annat då fjädrar lättare kan tränga igenom tyget. Detta är ingen defekt, utan sker på grund av tygets natur. Tyget är inte grovt nog att hindra fjädrarna från att tränga igenom. Det kan även att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt rent linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite. Tyget är slittåligt och går fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går lyxigt nog att maskintvätta i 30°. Tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på plymåerna, då linne har en tendens att krympa något. Det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

FLORIANTE LINNE

72% Linne, 14% Bomull, 14% Viskos

Åh, Floriante har en otrolig lyster i sin väv som nästan ger linnet en sammetskaraktär. Tyget är slittåligt, mjukt och har tillräckligt med styrsel för att inte upplevas rynkigt. Vi rekommenderar kemtvätt eller handtvätt för Floriantetyget. Tyget går i övrigt fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

RIBCORD MANCHESTER

72% Polyester, 20% Nylon, 8% Bomull

Manchester is back! (...Did it ever leave?) Vårt populära, bredspåriga manchestertyg i polyester-blandning är slittåligt och otroligt gosigt. Ytan kan komma att ruggas vagt på ytan efter mycket användning men noppar inte. Bäddmodellerna klädda i manchester har tyvärr inte avtagbar klädsel men är lätta att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

COCO LINNE

(Information kommer)

ANILINSKINN

Här snackar vi ett material som åldras med stil! Anilinskinn är inte ytbehandlat vilket ger en underbar komfort och vackra färgskiftningar. Att materialet inte är ytbehandlat innebär att skinnet har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i skinnet. Vi tycker att förändringarna som oundvikligen uppstår vid normal användning är något positivt, något som get möbeln karaktär och skapar patina. Med fördel behandlas skinnet initialt med ett preventivt behandlingsmedel för att reducera materialets förmåga att absorbera olika vätskor. Fint skinn, så som anilinskinn, kräver mycket kärlek och bör behandlas 3-4 gånger per år, eller vid behov, för att behålla sina egenskaper. Detta gör du med en skinnåterfettning. Observera att ytan på skinnet blir något blankare efter en återfettning. Placera inte din möbel för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta lädermöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten. Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något.

KONSTLÄDER

(Information kommer)

POLYKARBONAT

Polykarbonat är en härdad plast som är väldigt tålig. Materialet tål tung belastning och alla väderlekar. Fläckar tas enkelt bort med hjälp av en fuktad slät trasa. Fönsterputs-medel kan med fördel användas. Materialet kan repas av vassa material.

TRÄ 

Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör att varje möbel blir unik. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt.

Oljade ytor: Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager möbelolja eller dylikt då och då förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade bordet.Lackerade och målade ytor: Lack med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ej genomsynlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe. Fläckar ska naturligtvis tas bort så fort som möjligt.


MARMOR

Marmor är i regel ett väldigt tåligt material med många år på nacken. Dock kan det vara klokt att hålla stenen borta från frätande vätskor från exempelvis citrusfrukter. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. För daglig rengöring, använd en disktrasa som fuktas med vatten. Är inte det tillräckligt så räcker såpvatten långt. Vid grövre smuts kan du använda exempelvis ren alkohol eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Använder man sitt bord flitigt kan det vara bra att någon gång per år impregnera det med impregnering för marmor och sten. Detta finns att köpa hos din lokala färghandel. Investera gärna i snygga glasunderlägg som både pryder och bevarar ditt marmorbord. Skulle olyckan vara framme där fläckar uppstår som inte går att få bort går det att slipa marmorn.

DUNSTOPPNING & KALLSKUM

Dunstoppning ger den allra skönaste komforten och känslan när man sitter i en soffa. Alla möbler som innehåller dun kräver dock lite kärlek. Där man sitter mest kommer dunet sjunka undan och endast kallskumskärnan kommer möta upp. Vänd därför på dina dynor med jämna mellanrum och massera dem ibland för att få dem att se fräscha, fluffiga och fina ut. I dynans innerkudde är fack sydda för att hålla dunfjädrarna på plats, men fjädrarna kan ibland lyckas hitta sin väg ut genom tyget. Detta är inte en defekt utan något som kan ske med möbler som innehåller dun.

BÄDDMADRASSER

Stoppningen i resårmadrass blir med tiden mjukare. Detta beror på att stoppningen anpassar sig efter kroppen, något som är helt naturligt och sker med alla madrasser oavsett kvalitet. Anpassningen påverkar dock inte på något sätt madrassens bärighet och hållfasthet.
Ett bra tips för att förebygga naturliga ”sättningar” är att då och då vända på bäddmadrassen. En gång om året bör du även vända den så att fotändan hamnar vid huvudet. Resårmadrassen sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning. Lufta också gärna bäddmadrassen några gånger om året.
Vädring utomhus rekommenderas ej. Fuktigheten kan orsaka "luktproblem" och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser.

VISKOSMATTOR

(Information kommer)

Kvalité

Vad är martindale, pilling och ljusäkthet?

MARTINDALEVÄRDET på tyget anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurras mot tyget utan att det gått några maskor. Ju högre martindalevärde, desto mer slitstark textil. Vid hårt slitage bör martindalevärdet (slitstyrkan) ligga över 20 000 rotationer, men vid normal daglig användning räcker det med en slitstyrka på 10 000 eller mer. Tyger med en högre slitstyrka än 80 000 är väl lämpade för offentliga miljöer.

PILLING är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning och bildar små fiberkulor. Innehåller ett tyg stor andel naturmaterial kan antalet noppor öka då naturliga fibrer i regel är kortare än konstgjorda. Pilling kan i sig göra att möbeltyget ser slitet och noppigt ut, men även främmande fibrer i andra färger från kläder och damm kan trasslas in i tygets egna noppor och förstärka det noppiga utseendet ytterligare. Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder inga noppor alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.

LJUSÄKTHET anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 5 där 5 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4. Det är viktigt att påpeka att inga tyger står emot solljus fullt. Om tygerna står utsatta mot solen så kommer de att blekas.

Kontakta oss


Saknar du någon information om bästa skötsel för din älskade möbel? Maila oss direkt på info@sweef.se. Det glädjer oss att få hjälpa dig vårda din möbel!


Prisvärd Kvalitet

Prisvärd Kvalitet

 • Noga utvalda möbler
 • 2 års Produktgaranti
 • Bäst deal inom möbler
Läs mer
Tryggt & Säkert

Tryggt & Säkert

 • Nöjda kunder
 • Trygg E-Handels Certifierad
 • Betala efter leverans
Läs mer
Snabb leverans

Snabb leverans

 • Hem från en dag
 • Hämta själv på lagret
 • Tidbestämd leverans i Sthlm
Läs mer