Sveriges skönaste möbler

Noga utvalda möbler

Den största skillnaden mellan Sweef och andra möbelföretag är att vi säljer möbler ritade och utvalda med kärlek. Vi ritar möbler, korrigerar, får provex, ritar om igen, produktutvecklar. Hela vårt sortiment är noga utvalt – varenda soffa och bäddsoffa har vi testslappat och sovit i för att försäkra oss om att de är precis så bra som vi vill att de ska vara. 

Vad är Martindale, pilling och ljusäkthet?

Ett tygs martindalevärde anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyget utan att det gått några maskor. Ju högre martindalevärde, desto mer slitstark textil. Vid hårt slitage bör martindalevärdet (slitstyrkan) ligga över 20 000 rotationer, men vid normal daglig användning räcker det med en slitstyrka på 10 000 eller mer. Tyger med en högre slitstyrka än 80 000 är väl lämpade för offentliga miljöer.

Pilling är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning och bildar små fiberkulor. Innehåller ett tyg stor andel naturmaterial kan antalet noppor öka då naturliga fibrer i regel är kortare än konstgjorda. Pilling kan i sig göra att möbeltyget ser slitet och noppigt ut, men även främmande fibrer i andra färger från kläder och damm kan trasslas in i tygets egna noppor och förstärka det noppiga utseendet ytterligare. Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder inga noppor alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.

Ljusäkthet anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 5 där 5 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4. Det är viktigt att påpeka att inga tyger står emot solljus fullt. Om tygerna står utsatta mot solen så kommer de att blekas.

Skötselråd för våra möbler. Kärlek behöver vi ju alla… så även våra möbler!

GENERELL INFO gällande produkter i textil (bomull/polyester/linne/etc)
Det är inte bara slitstyrkan (Martindale) som avgör hur länge ett möbeltyg håller. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år. Skydda möbeln från direkt solljus. Impregnera möbeln med textilspray innan du börjar använda den, smuts och fläckar är lättare att få bort om möbeln är impregnerad. Dammsug möbeln regelbundet. Ta bort fläckar med en gång med våt trasa och möbelvårdsmousse. Gnid inte, sug bara upp med en trasa. Fläckborttagningsmedel bör bara användas efter att de först provats på en mindre synlig del av tyget. Vi avråder er från att använda fläckborttagningsmedel då det ofta bleker tygerna.

Produkter i sammet (Aston)

Vår polyestersammet är slittålig och lätt att torka av med våt trasa, det går även fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Tyget går även att maskintvätta i 30°. Det finns en risk att tyget bleks efter väldigt upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Produkter i sammet (Riviera)

Vår polyestersammet är tålig och lätt att torka av med våt trasa, det går även fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Bäddmodellerna med detta tyg har ej avtagbar klädsel. Tyget är något känsligt mot tryckmärken. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Produkter i lyxsammet (Vegas)

Vår bomullssammet är känsligare än vår polyestersammet. Tyget får lättare tryckskador av ex. dragkedjor på jeans, etc. Samt att tyget kan få en lättare ruggning/fläckning på ytan efter användning. Tyget är känsligare mot en viss typ av friktion vilket kan ge en ytlig ruggning i tyget. Tyget har behandlats på ett sätt som gör att det lättare ska klara av fläckar, men detta skydd försvinner efter några tvättar. Tyget är känsligare för väta, tryck och kladd än vår polyestersammet. Vi rekommenderar kemtvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Produkter i polyester (Mood)

Vår grova polyestersammet är slittålig och lätt att torka av med våt trasa, det går även fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Tyget går även att maskintvätta i 30°. Det finns en risk att tyget bleks efter väldigt upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 


Produkter i linne/bomull (Softlen)

Vårt linne/bomullstyg är slittåligt och går fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Tyget går även att maskintvätta i 30°. Tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på dynan, då linne har en tendens att krympa något. Det finns en risk att tyget bleks efter väldigt upprepad maskintvätt. 

Produkter i 100% linne (Purolino)

Vårt 100%-iga linne är slittåligt och går fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Observera att tyget ej är uppblandat och därför något tunnare i sin kvalite. Detta märks bland annat då fjädrar lättare kan tränga igenom tyget. Detta är ingen defekt, utan sker på grund av tygets natur. Tyget är inte grovt nog att hindra fjädrarna från att tränga igenom. Det kan även att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt rent linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite. Tyget går även att maskintvätta i 30°. Tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på dynan, då linne har en tendens att krympa något. Det finns en risk att tyget bleks efter väldigt upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Produkter i linne/bomull/viskos (Floriante)

Floriante-tyget är slittåligt och går fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Vi rekommenderar kemtvätt eller handtvätt för Floriante. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Produkter i manchester (Ribcord)

Vårt manchestertyg är tåligt och lätt att torka av med våt trasa, det går även fint att rengöra med vårt möbelrengöringskit. Bäddmodellerna med detta tyg har ej avtagbar klädsel. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

Produkter av anilinläder

Fint skinn, som anilinskin, kräver kärlek och bör därför behandlas 3-4 ggr per år, eller vid behov, för att behålla sina egenskaper. Anilinskinn är inte ytbehandlat vilket medför en angenäm komfort samt trivsamma färgskiftningar. Att materialet inte är ytbehandlat innebär emellertid att skinnet har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i skinnet. Vi på Sweef anser att förändringarna av skinnet som vid normal användning oundvikligen uppstår är någon som är positivt, något som get möbeln karaktär och skapar patina. Med fördel behandlas skinnet initialt med ett preventivt behandlingsmedel för att reducera materialets förmåga att absorbera olika vätskor.

Placera inte möbeln för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta lädermöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten.

Varning: Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något.

Produkter av polykarbonat
Polykarbonat är en härdad plast som är väldigt tålig. Materialet tål tung belastning och alla väderlekar. Fläckar tas enkelt bort med hjälp av en fuktad slät trasa. Fönsterputs-medel kan med fördel användas. Materialet kan repas av vassa material.

Produkter av trä

Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör att varje möbel blir unik. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt.

Oljade ytor: Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager möbelolja eller dylikt då och då förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade bordet.

Lackerade och målade ytor: Lack med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ej genomsynlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe. Fläckar ska naturligtvis tas bort så fort som möjligt.

Produkter av marmor

Marmor är i regel ett väldigt tåligt material med många år på nacken. Dock kan det vara klokt att hålla stenen borta från frätande vätskor från exempelvis citrusfrukter. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. För daglig rengöring, använd en disktrasa som fuktas med vatten. Är inte det tillräckligt så räcker såpvatten långt. Vid grövre smutsning kan du använda exempelvis ren alkohol eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Använder man sitt bord flitigt kan det vara bra att någon gång per år impregnera det med impregnering för marmor och sten. Detta finns att köpa hos din lokala färghandel.Investera gärna i snygga glasunderlägg som både pryder och bevarar ditt marmorbord. Skulle olyckan vara framme där fläckar uppstår som inte går att få bort går det att slipa marmorn.

Dunstoppning

Denna stoppning ger den allra skönaste komforten och känslan när man sitter i en soffa. Alla möbler som innehåller dun kräver dock lite kärlek. Där man sitter mest kommer dunet sjunka undan och endast kallskumsdynan kommer möta upp. Vänd på dina dynor med jämna mellanrum, slå på dem ibland för att få dem att se fräscha och fina ut. I dynans innerkudde är fack sydda för att hålla dunfjädrarna på plats, men fjädrarna kan ibland lyckas hitta sin väg ut genom tyget. Detta är inte en defekt utan ngt som kan ske ibland med alla möbler som innehåller dun.

Resår- och bäddmadrasser

Stoppningen i resårmadrass blir med tiden mjukare. Detta beror på att stoppningen anpassar sig efter kroppen, något som är helt naturligt och sker med alla madrasser oavsett kvalitet. Anpassningen påverkar dock inte på något sätt madrassens bärighet och hållfasthet.
Ett bra tips för att förebygga naturliga ”sättningar” är att då och då vända på bäddmadrassen. En gång om året bör du även vända den så att fotändan hamnar vid huvudet. Resårmadrassen sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning. Lufta också gärna bäddmadrassen några gånger om året.
Vädring utomhus rekommenderas ej. Fuktigheten kan orsaka "luktproblem" och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser.


Prisvärd Kvalitet

Prisvärd Kvalitet

  • Noga utvalda möbler
  • 2 års Produktgaranti
  • Bäst deal inom möbler
Läs mer
Tryggt & Säkert

Tryggt & Säkert

  • Nöjda kunder
  • Trygg E-Handels Certifierad
  • Betala efter leverans
Läs mer
Snabb leverans

Snabb leverans

  • Hem från en dag
  • Hämta själv på lagret
  • Tidbestämd leverans i Sthlm
Läs mer