KÄRLEK BEHÖVER VI ALLA... SÅ ÄVEN VÅRA MÖBLER!


Det är viktigt att ta hand om sin möbel. Med rätt skötsel kan även ett tyg med lägre slitstyrka hålla i många år, då det inte bara är slitstyrkan som avgör hur väl ett möbeltyg håller. Ta del av information nedan om det aktuella materialet eller tyget för just din möbel (...och glöm inte att överösa din möbel med massor av kärlek!)


GENERELLA TIPS

  • IMPREGNERA din nya möbel med textilspray innan du börjar använda den. Smuts och fläckar är lättare att få bort om möbeln är impregnerad.
  • SKYDDA DIN MÖBEL FRÅN SOLLJUS då alla tyger bleks med tiden. Dra ner persiennerna under dagen och vänd på dynorna regelbundet.
  • DAMMSUG MÖBELN regelbundet försiktigt med ett munstycke anpassat för tyg.
  • TA BORT FLÄCKAR på en gång, sug försiktigt upp fläcken med våt trasa och möbelvårdsmousse, utan att gnida. Vi avråder helt från att använda fläckborttagningsmedel då det ofta bleker tygerna.


SAMMETSTYGER

ASTON - Polyestersammet

100% polyester

Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår polyestersammet Aston är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Hur rengör man en sammetssoffa? Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse, det är även lätt att rolla av. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

RIVIERA - Polyestersammet

100% polyester
Bäddmodellerna klädda i polyestersammet Riviera har tyvärr inte avtagbar klädsel men är lätta att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Tyget kan få ytliga tryckmärken, vilket både kan uppstå vid frakt eller efter hemmabruk. De tryckmärken som uppstår avtar ofta med tiden, eller efter att tyget steamats. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. SALVADOR - Polyestersammet

100% polyester
Ett slittåligt, lättskött möbeltyg för möbler med fast klädsel. Ytan upplevs något vattenresistent och går lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. MOOD - Ribbad sammet

100% polyester
Vår polyestersammet Mood är slittåligt och lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det här tyget är behandlat med skyddsbehandlingen RUCOSTAR® EEE6, en högkvalitets artikel, som är ett ekologiskt optimerat, frånstötande medel mot vatten, olja och smuts för alla fibertyger; som ger utmärkt resistent mot tvättning. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

 

NAGOTEX - Polyestersammet

58% polyester, 20% bomull, 22% CMD
Den vackra lystern från Vegas bomullssammet möter här de praktiska fördelarna från Aston polyestersammet. Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår polyestersammet Nagotex är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Tyget är dessutom lätt att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Tyget går också lyxigt nog att maskintvätta i 30°, var dock alltid medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Det kan förekomma mindre nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

VEGAS - Lyxsammet

45% bomull, 55% viskos
Vår bomullssammet Vegas beter sig lite som obehandlat skinn, det vill säga det får en vacker patina med tiden. Bomullssammet är något känsligt för väta, tryck och kladd men har behandlats på ett sätt som gör att det lättare ska klara av fläckar. Detta skydd avtar efter några tvättar - vi rekommenderar kemtvätt. Tyget kan få ytliga tygruggningar efter hemmabruk, från ex. dragkedjor på jeans, etc. Detta är inte en defekt utan så tyger i rena naturmaterial beter sig. Tyget kan få svaga tryckmärken som uppstått under frakten. Dessa tryckmärken avtar med tiden, eller efter att tyget steamats. (Pssst... Se hur du steamar din produkt!) Var noga med att alltid avlägsna fläckar och smuts omgående för att hålla tyget fräscht. Att steama tyget kan även hjälpa till att jämna ut oönskade tygvariationer. Eventuella fläckar på tyget är inte lika synliga som på ett matt tyg, på grund av tygets struktur. Det här tyget är behandlat med skyddsbehandlingen RUCOSTAR® EEE6, en högkvalitets artikel, som är ett ekologiskt optimerat, frånstötande medel mot vatten, olja och smuts för alla fibertyger; som ger utmärkt resistent mot tvättning. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

FIOCCO - Bomullssammet

80% bomull, 10% polyester, 10% viskos
Har du hört sagan om sammetens original? Vi kallar den "Vintage vid första ögonkastet". En saga om Fiocco, en vacker sammetsväv som återger den svunna sammetens historia. Ett tyg som både känns och ser ut precis som dåtidens originalsammet. En vintage-dröm för dig som inte räds skiftningar, ruggningar och märken i materialet, då du inte kan tänka dig något annat än själva originalet. Fiocco bomullssammet är extra känsligt för väta, tryck och kladd och kommer med ytliga tygruggningar, samt får patina och tryckmärken vid användning. Detta är inte en defekt utan så som det här naturmaterial-tyget beter sig, precis som exempelvis obehandlat skinn. Svaga tryckmärken kan avta med tiden, eller efter att tyget steamats. Att steama tyget kan även hjälpa till att jämna ut oönskade tygvariationer. Var noga med att alltid avlägsna fläckar och smuts omgående för att hålla tyget fräscht. Det här tyget är behandlat med skyddsbehandlingen RUCOSTAR® EEE6, en högkvalitets artikel, som är ett ekologiskt optimerat, frånstötande medel mot vatten, olja och smuts för alla fibertyger; som ger utmärkt resistent mot tvättning. Det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle.

SWEEF DJUNGEL - Polyestersammet

100% polyester

(Är tryckt på Aston sammet). Att välja sammet har aldrig varit enklare, med tanke på hur tålig, slitstark och lättskött vår polyestersammet Aston är. Tyget varken noppar eller ruggas på ytan efter användning. Hur rengör man en sammetssoffa? Vår polyestersammet är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. Observera vid valet av fast eller lös klädsel, att Aston polyestersammet gör sig bäst som fast klädsel, då tyget varken faller eller stretchar på samma sätt som ex. ett tunnare linnetyg.


LINNETYGER


HUSETS TYG - Linneblandning

40% bomull, 20% linne, 20% polyester, 20% viskos
Husets tyg är ett perfekt lättskött möbeltyg, som både är skönt mot huden, slittåligt och lätt att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går även lyxigt nog att maskintvätta i 30° och är förtvättat vilket gör att det inte riskerar att krympa vid tvätt. Det finns däremot en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. 

Infärgat med tekniken yarn dye, för att minska risken för färgskillnader mellan olika rullar.

PUROLINO - 100% linne

100% linne
Att tyget är i rent, tunnare linne märks bland annat då fjädrar lättare kan tränga igenom tyget. Detta är ingen defekt, utan sker på grund av tygets natur. Tyget är inte grovt nog att hindra fjädrarna från att tränga igenom. Det kan även att dyka upp mindre "knottror" i tyget så som det gör i allt rent linnetyg. Det är inget som påverkar tygets kvalite. Tyget är slittåligt och går fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går lyxigt nog att maskintvätta i 30°. Tänk dock på att trä på överdragen något fuktiga på plymåerna, då linne har en tendens att krympa något. Det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. FLORIANTE - Linneblandning

72% linne, 14% bomull, 14% viskos
Tyget är av en linneblandning som innehåller viskos, där viskosen gör tyget något känsligt för vatten. Tyger med lugg, som Floriante, kan ha en tendens till att få tryckmärken när luggen lägger sig ner och tyget kan få ytliga avtryck/skiftningar/patina. Detta är normalt för denna typ av tyg. Vid skötsel av ”sittrosor”, använd en mjuk borste och borsta upp luggen i den mån det går annars använd dammsugaren med borstmunstycke. Vi rekommenderar att steama eller kemtvätta tyget efter behov. Det går även att försiktigt rengöra med möbelvårdsmousse vid fläckar. Undvik för mycket väta. Steama då tyget efter behandlingen för korrekt behandling. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. COCO - Linneblandning

23% linne, 14% bomull, 14% polyester, 49% acryl 

Tyget är slittåligt, mjukt och har tillräckligt med styrsel för att inte upplevas rynkigt. Vi rekommenderar kemtvätt för Coco. Tyget går i övrigt fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Infärgat med tekniken yarn dye, för att minska risken för färgskillnader mellan olika rullar.

BOMULLSTYGER

BREZZA - Återvunnen bomull

75% bomull, 25% polyester
Tyget är slittåligt och går fint att rengöra med möbelvårdsmousse. Tyget går även att maskintvätta i 30°. Det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Då tyget är framtaget genom att använda återvunna trådar och rå-material för att spara på både vatten, energi och kemiska produkter i fabriken, kan det därför förekomma trådar av olika ton i ett tygstycke. Tillverkningen gör även tyget känsligare för ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. POLYESTERTYGER

MODI CHECK - Mönstrat jutetyg

80% acryl, 20% jute, 12% viskos, 8% polyester
Ett grovt tyg, med hög slittålighet som går fint att rengöra med möbelvårdsmousse. I övrigt rekommenderas kemtvätt för detta tygval.

FLOKI - Återvunnen manchester

100% polyester
Vår återvunna manchester är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas dessutom i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

NUVOLE - Förstärkt bomull

95% polyester, 5% bomull
Vårt förstärkta bomullstyg har en mjuk yta med känslan av en "smuts-avvisande" finish. Det är dessutom lätt att rengöra på ytan med våt trasa och/eller möbelvårdsmousse. Tyget maskintvättas i 30°, var dock medveten om att det finns en risk att tyget bleks efter upprepad maskintvätt. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. 

RIBCORD - Manchester

72% polyester, 20% nylon, 8% bomull
Vårt populära, bredspåriga manchestertyg i polyester-blandning är slittåligt. Ytan kan komma att ruggas vagt på ytan efter mycket användning men noppar inte. Bäddmodellerna klädda i manchester har tyvärr inte avtagbar klädsel men är lätta att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. CAPRI - Manchester smal

100% polyester
Ett slittåligt, lättskött möbeltyg för möbler med fast klädsel. Är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Ytan kan komma att ruggas vagt på ytan efter mycket användning men noppar inte. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. ANAFI - Manchester bred

100% polyester
Ett slittåligt, lättskött möbeltyg för möbler med fast klädsel. Är lätt att rengöra på ytan med våt trasa och möbelvårdsmousse. Ytan kan komma att ruggas vagt på ytan efter mycket användning men noppar inte. Tyget är infärgat med tekniken piece dye, det kan därför förekomma ton- och nyansskillnader mellan möbler/tygprover producerade av olika rullar vid olika tillfällen. En hel möbelgrupp är däremot tillverkad av samma tygrulle. SKINN

ANILINSKINN

Att materialet inte är ytbehandlat innebär att skinnet har öppna porer och därmed absorberar vätskor som förorsakar färgförändringar i skinnet. Vi tycker att förändringarna som oundvikligen uppstår vid normal användning är något positivt, något som get möbeln karaktär och skapar patina. Med fördel behandlas skinnet initialt med ett preventivt behandlingsmedel för att reducera materialets förmåga att absorbera olika vätskor. Fint skinn, så som anilinskinn, kräver mycket kärlek och bör behandlas 3-4 gånger per år, eller vid behov, för att behålla sina egenskaper. Detta gör du med en skinnåterfettning. Observera att ytan på skinnet blir något blankare efter en återfettning. Placera inte din möbel för nära någon värmekälla, lämna en luftspalt på 2-3 decimeter. För att förhindra att lädret bleknar eller torkar ut, undvik att utsätta lädermöbler för direkt solljus. Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten. Använd inte kemiska ytbehandlingsmedel, rengöringsmedel eller tvållösningar. Om ytan är skadad eller sliten, kan läderkräm eller läderolja göra att färgen förändras något.

 Observera att sitt- och ryggplymåer, samt dekorationskuddar för våra skinnmöbler i anilinskinn har en tygbaksida på grund av att kuddarna ska kunna "andas" och hålla sin form. Då skinnet är obehandlat utöver infärgningen så finns det en risk att skinnet kan färga av sig, ex. efter att ha stått placerad mot en vit vägg.

ÖVRIGA MATERIAL

POLYKARBONAT

Polykarbonat är en härdad plast som är väldigt tålig. Materialet tål tung belastning och alla väderlekar. Fläckar tas enkelt bort med hjälp av en fuktad slät trasa. Fönsterputs-medel kan med fördel användas. Materialet kan repas av vassa material.

 Observera att våra polykarbonatprodukter kan innehålla mindre luftbubblor som uppstår under tillverkningen, samt att det blir en diskret skarv i ryggen/sitsen där plasten fogas ihop.

TRÄ 


Trä är ett levande material med stora variationer i färg och ådring vilket gör att varje möbel blir unik. Många ytor kan skadas av kraftiga eller repande rengöringsmedel så som skurpulver, skurnylon, stålull eller dylikt.

  • Oljade ytor Oljade ytor har en ytbehandling bestående av en torkande olja. I begränsad omfattning tål ytan värme, vatten, alkohol och andra vätskor. Genom att underhålla en oljad yta och stryka på ett lager möbelolja eller dylikt då och då förstärks ådringen samtidigt som träet skyddas. Gnid in olja i träfiberriktningen. Innan ytan torkar (inom 15 min) kan man slipa med fint slippapper och torka med torr trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Du bör dammtorka den oljade ytan ofta och vid behov tvätta med mild såplösning på en trasa. Var noga med att torka torrt efteråt. Fläckar av kaffe, te, rödvin etc. måste torkas bort direkt för att inte tränga in träet. Använd gärna underlägg till det oljade bordet.
  • Lackerade och målade ytor Lack med färgpigment och målarfärger har en pigmentering som ger en täckande ej genomsynlig yta. Vita lacker kan vara speciellt känsliga för färgämnen i livsmedel, läskedrycker, rödvin och kaffe. Fläckar ska naturligtvis tas bort så fort som möjligt.STEN/MARMOR

Marmor och sten är i regel ett väldigt tåligt material med många år på nacken. Dock kan det vara klokt att hålla stenen borta från frätande vätskor från exempelvis citrusfrukter. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel. För daglig rengöring, använd en disktrasa som fuktas med vatten. Är inte det tillräckligt så räcker såpvatten långt. Vid grövre smuts kan du använda exempelvis ren alkohol eller thinner. Torka bort rengöringsmedlet med en disktrasa. Använder man sitt bord flitigt kan det vara bra att någon gång per år impregnera det med impregnering för marmor och sten. Detta finns att köpa hos din lokala färghandel. Investera gärna i snygga glasunderlägg som både pryder och bevarar ditt marmorbord. Skulle olyckan vara framme där fläckar uppstår som inte går att få bort går det att slipa marmorn.allowfullscreen="allowfullscreen">

DUNSTOPPNING & KALLSKUM

Dunstoppning ger den allra skönaste komforten och känslan när man sitter i en soffa. Alla möbler som innehåller dun kräver dock lite kärlek. Där man sitter mest kommer dunet sjunka undan och endast kallskumskärnan kommer möta upp. Vänd därför på dina dynor med jämna mellanrum och massera dem ibland för att få dem att se fräscha, fluffiga och fina ut. I dynans innerkudde är fack sydda för att hålla dunfjädrarna på plats, men fjädrarna kan ibland lyckas hitta sin väg ut genom tyget. Detta är inte en defekt utan något som kan ske med möbler som innehåller dun.Tips! Möbler som är avsedda att rymma flera personer, det vill säga, flersits-soffor och soffor med divandelar/hörndelar, bör användas på ett sätt där hela möbelns sittyta används. Detta för att möbeln ska behålla sin jämna form.

INNERKUDDAR & STÄRKELSE

För våra dunsoffor används ett innertyg runt om dunpackningen behandlat med stärkelse. Stärkelsen ger kuddarna en längre livstid, då det gör att dunet håller sig bättre på plats och ser till att fjädrar har svårare att ta sig igenom tyget. Det finns en fin balans gällande hur mycket stärkelse ett tyg bör behandlas med, då mer stärkelse innebär mer "prassel" i tyget. Vår fabrik använder en noga avvägd mängd stärkelse som innebär att kuddarna prasslar initialt då möbeln är oanvänd, men där ljudet avtar efter användning. Detta prasslande ljud är alltså ingen defekt, utan en konsekvens av att tyget är behandlat för att kuddarna ska hålla längre.

FÅRSKINN

Inget går upp mot att luta sig tillbaka i mjukaste fårskinn. Sköter du din fårskinnsmöbel på rätt sätt kommer den hålla sig fin och lika mjuk länge länge. Ta med jämna mellanrum bort fårskinnet, skaka det och låt det vädra torrt utomhus i några timmar. Ha för vana att borsta ut det ibland. Har olyckan varit framme, spraya med vatten tills ytan är lätt fuktad. Täck med ett tunt lager potatismjöl och gnugga försiktigt på ytan. Låt torka. Dammsug eller borsta bort eventuella rester.

LAZYFOAM

Stoppningen i resårmadrass blir med tiden mjukare. Detta beror på att stoppningen anpassar sig efter kroppen, något som är helt naturligt och sker med alla madrasser oavsett kvalitet. Anpassningen påverkar dock inte på något sätt madrassens bärighet och hållfasthet.
 Ett bra tips för att förebygga naturliga ”sättningar” är att då och då vända på bäddmadrassen. En gång om året bör du även vända den så att fotändan hamnar vid huvudet. Resårmadrassen sköts bäst genom regelbunden och jämn dammsugning. Lufta också gärna bäddmadrassen några gånger om året.
 Vädring utomhus rekommenderas ej. Fuktigheten kan orsaka "luktproblem" och klädselns sömmar kan gå sönder när man flyttar ut tunga bäddmadrasser.

 Vi rekommenderar att tvätta överdraget runt bäddmadrasserna i 40°.

VISKOSMATTOR

Dessa mattor är känsliga för tryck och fläckar. Har du ett tungt soffbord på mattan kommer det att påverka mattans "lugg" som trycks ner. Detta är inte en defekt utan så viskosmaterial påverkas av tryck. Uppstår en fläck försök att få bort fläcken så snabbt som möjligt med lätt fuktad trasa. Är fläcken svår att få bort rekommenderas matt-tvätt.

 Den långa luggen av polyester gör den känslig för exempelvis vätska då fransarna kan klibba ihop sig.

FLUFFMATTOR

Våra vackra fluffmattor i polyester, är känsliga mot bland annat flytande medel, ex. vin eller kaffe. Den långa luggen av polyester gör den känslig för vätska då fransarna kan klibba ihop sig. Mattorna går bra att kemtvätta vid behov.

VINTAGEMATTOR/ULLMATTOR

Eftersom att vintagemattor är tillverkade av ull bör de inte tvättas på egen hand utan lämnas in för mattvätt. Ullmattor mår bäst av att dammsugas och mindre fläckar kan tvättas bort med ljummet vatten, men eftersom att ull lätt formar sig av fukt bör man ta det varsamt. Veck eller bubblor som uppstår åtgärdas enkelt genom att ångstryka mattans baksida. Se dock till att använda en duk mellan mattan och strykjärnet så att mattan inte bränns. Vi rekommenderar även att använda vår möbelvårdsmousse som effektivt tar bort fläckar.

SWEEFKLÄDER

Vår underbara merch i 100% bomull, går att maskintvätta i 30°. Ska inte blekas, ska inte torktumlas, ska inte kemtvättas. Tvättas med liknande färger. 


KVALITÉ

Vad är martindale, pilling och ljusäkthet?  • MARTINDALEVÄRDET på tyget anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurras mot tyget utan att det gått några maskor. Ju högre martindalevärde, desto mer slitstark textil. Vid hårt slitage bör martindalevärdet (slitstyrkan) ligga över 20 000 rotationer, men vid normal daglig användning räcker det med en slitstyrka på 10 000 eller mer. Tyger med en högre slitstyrka än 80 000 är väl lämpade för offentliga miljöer.


  • PILLING är måttenheten för noppighet, dvs. överskottsfibrer som lossnar från klädseln. Det uppstår när fibrer dras ur tygets yta vid slitage, dvs. tyget gnids vid användning och bildar små fiberkulor. Innehåller ett tyg stor andel naturmaterial kan antalet noppor öka då naturliga fibrer i regel är kortare än konstgjorda. Pilling kan i sig göra att möbeltyget ser slitet och noppigt ut, men även främmande fibrer i andra färger från kläder och damm kan trasslas in i tygets egna noppor och förstärka det noppiga utseendet ytterligare. Pilling anges på en skala från 1 till 5 där 5 betyder inga noppor alls, vilket alltså är bäst. Skalan är exponentiell, vilket innebär att en pilling på 4 är dubbelt så bra som 3.


  • LJUSÄKTHET anger tygets förmåga att motstå solljus. Skalan för ljusäkthet går från 1 till 5 där 5 är bäst. Skalan är exponentiell, vilket betyder att en ljusäkthet på 5 är dubbelt så bra som 4. Det är viktigt att påpeka att inga tyger står emot solljus fullt. Om tygerna står utsatta mot solen så kommer de att blekas.

KONTAKTA OSS


Saknar du någon information om bästa skötsel för din älskade möbel? Maila oss direkt på Info@sweef.se. Det glädjer oss att få hjälpa dig vårda din möbel!