Att välja sin nya fluffiga livskamrat kan ibland kännas som en omöjlig uppgift. Valen är många och funderingarna är långa. Vart börjar man ens? Det kan ju vara ett av livets viktigaste val och då måste det ticka alla boxar.

Nu är det hög tid att vi benar ut allt du bör tänka på innan du gör ditt val. Till vår hjälp har vi den eminenta inredaren och egenföretagaren Sofia B Tretow som ruvar på alla svar!

 Det är lätt att välja soffa, eller?

Det är verkligen inte lätt att välja soffa – inte ens för någon som mig. Om soffans enda uppgift var att se snygg ut, skulle valet vara enkelt. Men nu ska den även vara lagom bekväm, praktisk, prisvärd, tidlös och tålig. Dessutom kanske man också har familjemedlemmar som gärna också vill tycka till!

sweef-mammut-vitsoffa-soffa-linneblandning-ivory

Så hur väljer man soffa?

Du kanske tror att det är ungefär nu som jag börjar prata om kallskumsplymåer omslutna av dun (som gör att soffan enklare håller formen, men samtidigt är mjuk och omfamnande) eller fjädringen (som är avgörande för att stommen ska hålla sig intakt). Eller hur viktigt det är att välja en soffa som passar in i det tänkta rummet men som även passar med den matta som redan finns

Nej, jag tycker att vi istället pratar mer om behovet som i min mening är den viktigaste frågan. ”Var ska jag sitta med vinet?”

Med andra ord, passar soffan våra rutiner?

Är den till för dagligt häng så att det ställs höga krav på komfort och färgställning eller är det en möbel som kommer användas mer sparsamt och därför kan tåla ett känsligare tyg? En annan viktig fråga som märkligt nog ofta är underskattad är: Hur väl anpassad är den till plötsliga känsloutbrott (när du missar Billions) eller somnar (och du missar Billions)?

sweef-mammut-vitsoffa-soffa-linneblandning-ivory

Låter absolut viktigt, men har alla i familjen samma behov?

Jag, i mitt jobb som inredare är mycket mer benägen att välja en stilistisk ytterlighet; En soffa med intressant form, ett tyg med karaktär eller något annat som står ut. Min man, däremot har bara ett kriterium: Att den är stor.  Vår dotter yttrar sällan något önskemål.

Valet av soffa mynnar därför ut  i en kompromiss som vi alla mer eller mindre kan leva med: I vårt fall, en mjuk, rymlig soffa med många stylingmöjligheter.

Vad kan nästa tanke vara?

Hur ser ditt hem ut? När ni har kommit fram till er egna kompromiss ska du titta på resten av möblerna i ditt hem. Eftersom soffan är en stor möbel är den ofta en dominant stilmarkör. Därför är det viktigt att tänka på att soffans design kommer att spilla mycket av sitt formspråk och sin kulör på resten av hemmet.

Ett rum med bombastiska rokokoantikviteter ihop med en Mammut i elfenbensfärgat linne känns plötsligt nedtonat och nutida. Medans ett annat mer kantigt och symmetriskt rum enkelt mjukas upp med Hajens runda former.

sweef-mammut-vitsoffa-soffa-linneblandning-ivory

Hur tänkte du när du inredde ert hem?

Vårt hem är ett jugendhus från 1907, och för att komplettera både arkitektur och alla de mjukt kurviga möbler och detaljer som finns ville jag ha en soffa med stramt formspråk.

Eftersom jag ständigt flyttar runt möbler mellan rummen eller inom dem ville jag också att den skulle vara uppdelad i sektioner. Det var viktigt med en flexibel soffa som enkelt kunde anamma nya uttryck med hjälp av olika kuddar och färger.

sweef-mammut-vitsoffa-soffa-linneblandning-ivory-inredning

Spelar storlek någon roll vid val av soffa?

Absolut, det måste alltid anpassas efter det rum som soffan ska stå i. I vårt fall ville jag ha en soffa som tog för sig av utrymmet och öppnade sig som en famn för den som kom in i rummet. Detta därför att den skulle placeras med ryggen mot väggen mittemot dörröppningen.

Hur ska man tänka i tygdjungeln då?

Välj ett tyg som är motståndskraftigt mot tidens tand, trender och din egen benägenhet att diametralt ändra åsikt. Ha även färgsättningen i övriga rum i bostaden i åtanke för att få en sammanhållen färgskala.

Hur tänkte du när du valde ett ljust tyg till Mammuten?

Det finns ju inget mer underbart än en soffa i en riktigt djup ädelstensfärg eller i någon pastellton. Men för mig är min favoritfärg på soffor något som ändrar sig på veckobasis. Helt beroende på vad som inspirerar mig just då. Jag visste därför att en rosa sammetssoffa – hur gärna mitt hjärta än ville ha det – inte skulle flyga i vår familj.

Vad min man och dotter säger om saken? Inget, de checkade ut från den här soffguiden efter punkt 1. Jag landade därför i husets tyg ivory, som är en vit linne/bomullsblandning. ”Snygg klädsel” sa min man entusiastiskt och spillde omedelbart ett kilo pasta Arrabiata på den.

Haha – snyggt försök! Det gjorde inte så mycket då jag snabbt kunde tvätta bort fläcken på 30 grader i maskin. Dessutom är plymåerna vändbara. High five, soffan!

Kika in på Sofias blogg hos Sköna Hem här för mer inspo och fler kittlande guider. Trevlig läsning!

//Sweefarna