Nyligen besökte vi vår tygleverantör i Italien för att inspireras och dokumentera hela arbetet från tråd till färdigt tyg. Att ta del av hela processen var såklart otroligt spännande men också viktigt så att vi i slutändan kan dela med oss av kunskapen till alla er!

För oss är det verkligen viktigt att visa hur mycket arbete som faktiskt krävs för att tillverka våra fina tyger och hur många olika steg som sker innan någon av våra pjäser slutligen får pryda ett hem.

Det få tänker på är att varje rulle tillverkas och färgas in specifikt för varje kund, vilket gör att varje nyans blir speciell och miljön besvaras samtidigt på onödigt svinn. Make only as much as you need!

All magi börjar såklart i inspo-rummet. Här skissas idéer för nya mönster, färger och tyger. Det ena vackrare än det andra och vi blev helt klart uppslukade av allt.

Väggar och bord är täckta av moodboards och hyllorna fulla av trådrullar som alla så småningom kommer att bli ett vackert tyg. Här är precis allt möjligt och vi älskar det.

Resan fortsätter en trappa ner till ett stort rum fullt av vävmaskiner där tråd ska bli tyg.

Tråd hämtas på lagret som förövrigt ser ut att vara belamrat av toarullar hihi. Men det är faktiskt tråd till både husets tyg och våra tyger i linne.

I väveriet vävs det för fulla muggar där vi bland annat kan se både Purolino och Floriante komma till liv. Så häftigt!

Innan tygerna skickas till infärgningen kontrolleras varje meter noga i en ljusmaskin, detta för att säkerställa att tyget är intakt och inga defekter finns. Därefter rullas tygerna ihop och förbereds för infärgning.

När tygerna når infärgningen är det dags för ytterligare steg innan tyget är redo att kläs på någon av våra möbler. Varje färg har sitt recept och framställs av kemister i ett litet laboratorium på plats.

Färgerna hälls sedan i stora byttor där tygerna får ta ett varmt och härligt bad för att sedan ångas, torkas och manglas. Här färgas inte bara våra tyger in utan även tyger från flera lyxmärken inom modeindustrin. But the rest is secret…

Även här undersöks varje tygrulle noga för att säkerställa att infärgningen är felfri och att rullen håller högsta kvalitet. 

Därefter packas rullarna och ställs på lagret för att invänta bud som tar de vidare till olika destinationer. I vårt fall skickas de till vår fabrik i Polen där de sys om till vackra klädslar och träs på våra möbler. 

Nästa gång får ni hänga med för att se hur det går till när det snickras stommar till våra soffor. Stay tuned!

//Sweefarna