Omar är grundare och designer för nylanserade SËBOU och har varit omgiven av mattor sedan barnsben där mattorna var en central plats för familjen att umgås på. 

Hantverket är familjens arv och har funnits i flera generationer, något som Omar vill fortsätta föra vidare genom nystartade SËBOU.

Mattorna kommer endast att säljas hos få väl utvalda återförsäljare och vi har fått äran att vara en av dem!

Berätta om historien bakom SËBOU?

Själva företaget lanserades för tre månader sedan men arvet bakom varumärket har funnits mycket längre än så.

Jag har arbetat fram SËBOU under flera år och tillsammans med de fantastiska kvinnor som knyter våra mattor. Hantverket har funnits i mitt liv sedan jag var barn då jag ofta hjälpte till att ta hand om de mattor som min mormor knöt.

Att knyta en matta kräver enorm skicklighet och disciplin, något som ärvts och överlämnats i generationer. Varje matta är unik och berättar sin egna historia som blir kärnan i SËBOU.

”Ibland svävar jag iväg för att hitta inspiration”

sweef-mattor-sebou

Vart hämtar du inspiration ifrån när du designar?

Det är ett samspel mellan Marocko och Sverige där mattornas mönster har marockanska influenser och färgerna hämtas från den svenska naturen.

Men ibland svävar jag iväg till andra platser som medelhavet för att hämta inspiration. Just nu håller jag på med en ny serie som är inspirerad av Portofino i Italien.

Hur ser processen ut från skiss till färdig matta?

Jag skissar först upp designen för varje matta och färglägger därefter så att det är klart vilka färger och mönster mattan får.

Mattorna tillverkas sedan av fårull från frigående får i Marocko.

Fårens ull spinns till garn som tvättas och torkas för att sedan färgas med naturliga färgämnen från växtriket.

Mattorna knyts i vävstolar där en matta kan ta allt ifrån tre veckor till två månader att knyta. Därefter klipps, tvättas och torkas mattorna innan de är klara för leverans.

”Kvinnorna är kärnan i hela vår produktion”

Hur tänker ni kring hållbarhet?

Hållbarhet handlar inte bara om miljö utan om också sociala förhållanden. Därför är vi väldigt måna om att de som arbetar för oss har det bra och är väl omhändertagna.

Kvinnorna är kärnan i hela vår produktion och arbetar för oss under så bra villkor som möjligt. Sjukvård är dyrt i Marocko och därför donerar vi en stor del av vår vinst för att finansiera sjukvård för våra anställda.

För fem år sedan startade vi också en skola för barnen i byn tillsammans med en av kvinnorna som knyter våra mattor. Vi finansierar lokal, lärare och skolmaterial så att barnen har möjlighet att gå i skolan.

Vi är tacksamma och stolta över att vi kan göra detta och ge tillbaka till dem som driver SËBOU vidare.

Kolla in alla snygga mattor här.

//Sweefarna