Alla våra möbler är döpta efter olika djur med helt egen personlighet och kännetecken. När vi döper våra möbler fungerar det lite på samma sätt som när en ny varelse kommer till jorden. Ni vet den märkliga känslan som uppstår när man bara vet att det är en björn, zebra eller ett lejon.

Det brukar låta lite så här:

”Det är en späckhuggare, det ser väl alla?”

”Nej, det är helt klart en blåval. Längden, bredden och det magnifika djupet. Precis som en blåval.”

”När du lägger upp det så ja!”

För lite mer än sju år sedan, en kväll någonstans i Stockholms djupaste skogar dividerades det både namn, färg och form. Idéer kastades till höger och vänster, den ena galnare än den andra. En revolutionerande idé vid den här tiden var att kombinera landskap med djur för att skapa ett komplett namn värdigt en Sweefmöbel.

sweef-valen-sammet-nitar-brun

Det hela låter ju väldigt lustigt och därför var vi helt enkelt tvungna att reda ut detta, en gång för alla. Ludvig, som är en av grundarna delar med sig av sin version på vad som egentligen försiggick den kvällen för sju år sedan.

Var djurnamn en självklarhet redan från början?

Nej, det fanns en rad olika idéer. En av de första namnen vi hade var Värmlandsvesslan och Stockholmskatten som var bäddsoffor. Det fanns egentligen inget samband alls mellan plats och djur utan det lät mest lite roligt. Kunder ringde in och förstod inte riktigt om det fanns en Värmlandsvessla eller inte. Vi insåg då ganska snabbt att det var en dålig idé och att vi istället fick nöja oss med bara djurnamn.

sweef-valen-soffa-sammet-nitar-brun-plad

Vad var det första djuret som föddes hos Sweef?

Det var björnen bäddsoffa i brun manchester. Så fort vi fick in den var det självklart att det var en björn. Stor, mysig och rätt i färgen. Därefter föddes lejonet, grizzlyn och flera andra av våra möbler som vi har än idag. Tanken med djurnamn är att det ska vara enkelt att komma ihåg, lite roligt men också att utomstående som inte kan alla namn ändå ska kunna ana vad en viss möbel är för djur.

Berätta lite hur vi tänkt när vi döpt vissa möbler?

Detaljerna avgör oftast vad det skulle kunna vara för djur. Någon modell har långa ståtliga ben, är stor men har en smal siluett vilket i sig låter som en giraff. En annan modell är djup, stor och kanske blå vilket vi direkt associerar till en val eller en blåval. Våra stolar heter istället för olika djur, olika hundraser där varje stol har sin säregna karaktär.

sweef-stol-valnot-matbord

Vad säger kunderna?

Många av våra kunder tycker att det är lite roligt, andra lite knasigt men mest positiva tankar. Ibland händer det att någon inte alls förstår att valen är ett djurnamn och försöker istället uttala det som ett vanligt namn. Då kan det låta lite så här, Waaelen, Valén, Vallen. Knasigt.

//Sweefarna