I vårt showroom finns inte bara möbler utan också vackra lampor från By Rydéns som ger liv och ljus. Vi får dock ofta frågor om hur ljuskällor samspelar med vald inredning. Därför bestämde vi oss för att fråga experten själv, nämligen Magnus Wik hos By Rydéns.

Vad är viktigt att tänka på i val av lampa/lampor inomhus?

Att de ska förstärka den känsla som möblerna och inredningen ska ge.

Vid avsaknad av ett naturligt ljus i kombination med något mörkare textilier är det viktigt att tänka på följande?

Här är det viktigt att tänka på två saker.  Dels att det ska finnas ett allmänljus som gör att rummet kan förstoras samt förminskas. Detta görs ofta med takspot med riktat ljus. Men också dels att det finnas lampor som skapar stämning vid möbler där du vistas.

Vad för typ av ljus är bäst att satsa på för en mysig läshörna?

Punktljus som ger rätt läsljus och rätt ljus vid läsning är i min mening ett något varmare ljus, även om detta kan vara en smaksak.

Hur får man ett sovrum att kännas både mysigt och ljust? 

Det hänger lite på vilken stil man har. Normalt använder man en taklampa som är centrerad i rummet. Denna kan ha ett så kallat släpljus alternativt spotljus. Läsljus är viktigt, där väljer man mellan varmt eller kallt ljus. I Norden föredrar vi i regel ett mer varmvitt ljus som ger en skönare känsla.

Stora ytor kan lätt kännas mörka eller bara ljusa på vissa ställen. Vad är viktigt att ha i åtanke här?

Personligen tycker jag att det är kontrasterna mellan ljus och skugga som skapar dynamiken i ett rum. Regeln säger att när du tror att du har tillräckligt med ljus så ska du ha minst 50% till. Naturligtvis måste ljuset ha dimmer så det blir rätt stämning. Väljer man dessutom mörka textilier och träslag bör det också finnas fler ljuskällor.

Har ni några spännande nyheter på gång under 2019?

Vi jobbar långsiktigt med våra kollektioner, men vårens kollektion är den bästa på länge. Några av våra nya modeller är Leola, 3Some, Splendo vägg och Tripple. 

 

Se hela By Rydéns sortiment här.

 

Vi hjälper dig gärna med frågor kring färgval, tyger och hur du på bästa sätt matchar din nya möbel i ditt hem. Maila oss eller kom förbi vårt showroom på Drottninggatan 75 i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

//Sweefarna

 

# # # # # # # # # # # # # # # # # # #

10 januari, 2019