Fåtöljen Lejonet klädd i tyget ”Stockholm Ljus” är ett samarbete mellan Sweef och föreningen Livstycket.  Det är en möbel som bryter konventioner och samtidigt är proper nog för att vistas i finrummen. Sweefs VD Ludde berättar mer.

Lejonet är en riktig kryp-upp-fåtölj som man bara vill mysa in sig i med en stor filt en regnig dag framför brasan.

sweef_fotalj_lejonet_livsstycket_4

Den är i klassisk Howardmodell, härligt kurvig och utrustad med valnötsben och mässingshjul för den där riktigt exklusiva känslan.

sweef_fatolj_livstycket-4660

Vi har fokuserat på att den ska kännas skön att sitta i snarare än att den ska se überperfekt ut. Därför har vi dunstoppning och kallskum i både sitt- och ryggdynan vilket skapar känslan av att omslutas när man sätter dig i den. Samtidigt ger det fåtöljen en fin patina med tiden.

Mönstret heter ”Stockholm Ljus” och är framtaget av föreningen Livstycket. De jobbar med att ge invandrade kvinnor en väg in i det svenska samhället genom konstnärlig verksamhet och språkundervisning.

Vi är jättestolta över samarbetet med dem och det känns underbart att designa möbler som pryds av deras mönster.

Just det här tyget är min personliga favorit eftersom det ger en traditionell känsla och samtidigt känns modernt. De starka svarta linjerna mot den ljuva blåa tonen skapar en häftig kontrast – som ett hårt ritat mönster på en ljus botten.

sweef_fotalj_lejonet_livsstycket_6

Att hitta ett tillräckligt bra tryckeri för att ta fram ett ordentligt möbeltyg utifrån Livstyckets mönster var en jätteprocess. Vi kollade runt bland alternativ i hela Europa men det överlägset bästa hittade vi i Sverige.

sweef_fatolj_howard_lejonet_livstycket

Vi snubblade över tryckeriet Ljungbergs Factory som tycker tyger åt Svenskt Tenn, de jobbar med vattentryck som ger mycket skarpa linjer och starka färger. Jämfört med digitaltryck är det ungefär som att ställa en bra och en dålig TV bredvid varandra. Skillnaden är enorm.

Det var svindyrt men vi ville ha en kvalitet att vara stolta över. Så resonerar vi förresten när det gäller alla våra möbler. Det ska vara perfekt – annars är det ingen idé.

sweef_fotalj_lejonet_livsstycket_5

Jag är väldigt förtjust i Lejonet därför att den är skitsnygg, jättemysig och lagom crazy. Att den är klassisk och modern på samma gång gör att den passar alla från svenskt-tenn-tanten till rockern från söder.

Det är en möbel som garanterat kommer att väcka liv i din soffgrupp – kom ihåg att du behöver inta vara grå och vit bara för att du är svensk!

# # # # #

7 juli, 2015