”Jag hämtar dig med en ferrari” var en starkt bidragande orsak till att Jakob Keyling slängde sig i bilen till Landvetter för att ta sig vidare till Gotland. Robin på iVisby tryckeri har nog aldrig sett en så besviken fripassagerare när han snällt nog skjutsade Jakob i en väldigt liten elbil till inspelningsplatsen på Tofta beach.

Innan Jakob anslöt till truppen började Sweefs fotoevent med 30 höjdmeter och 200 meter ner till stranden vid raukarna på Langhammars. Det var fyra rätt slagna hjältar som välkomnade en jetlagad Fredrik Röjås till gänget när vi tog oss vidare till Visby golfklubb på torsdag kväll. Hela teamet pratade om vikten av att lyfta med benen och hur många man skulle vara på varje soffa när Jakob kom dag två och började lyfta soffor ner till stranden själv utan bärhjälp.

Jakob ”all in” Keyling är ett socialt fenomen som charmar såväl knutters på stan som svärmor hemma i köket. Han är lika snäll som han är stark, lika glad som han är vild och framförallt är han ständigt sugen på att någonting kul ska hända.

Undertecknad blev ivrigt påhejad att testa gränserna med ferrarin, som vi hade fått låna för att kunna ta ännu ballare bilder under inspelningsveckan på Gotland. Mellan bilturerna hetsade Jakob de vi skulle porträttera att hoppa i sofforna, ta ett glas skumpa och att allmänt bara känna sig lika glada och lyckliga som han var.

– För mig spelar det nästan ingen roll var vi spelar in nästa gång. Det är klart att det är häftigt med vackra platser men det är ändå människan som skapar mötet. Det viktigaste är att vi är ett gott gäng som trivs ihop och att vi är på ställen där vi kan träffa folk med rätt sinnesstämning. Det är människorna i möblerna som gör fotot.

Sweefs koncept med fotografering av inomhusmöbler i vackra utomhusmiljöer med vanliga människor, som råkar vara på plats kväver att man bygger stämning. Det är först när människor slappnar av och trivs som allt det magiska händer. Jakob kom till Visby med en stor dos magi och lämnade ön med ett gäng nya Gotlands-kompisar.

– Favoritmöbel från Sweef? Jag har ju halvt förälskat mig i mina två bruna björnen-soffor som jag har hemma i Göteborg. De ska få sällskap av en lila papegojan-matta. Efter att ha hört säljsnacket från Jacob Notlöv under veckan vet jag att de är tillverkade av bitar från gamla Iranska mattor som blekts, färgats in och sytts ihop i nya kombinationer. Det blir ballt när mattorna har använts innan, men får nytt liv genom bearbetning. Det känns som det ligger en massa kärlek i dem.

En tidigare intevju med Jakob Keyling finns att läsa här.

jakobjabok3 jakob2

/ Jacob

# #

12 december, 2013