”Vänta lite du där i badbrallor som inte alls ser ut att vilja skriva avtal”. Den erfarna fotografen, kreatören, designern och numera även ”bananansvarig” Jana Eriksson åkte på en del jobb utanför den normala arbetsbeskrivningen under turnén med Sweef på Gotland.

Efter insäljningen: ”Kan inte du hänga med till Gotland och plåta lite mingelbilder” var det viss kontrast till att lasta möbler i svinottan, åka färja från Nynäshamn och sedan vidare med lastbil för att 16 timmar senare hamna på ett vandrarhem på Fårö.

Fotografen Mini Gemoll ansvarade för A-foto, Viveka Sjölund för rörlig film och en något stressad Jacob Notlöv insåg att alla andra uppgifter den första dagen automatiskt fördelades mellan honom och Jana tills resten av produktionsteamet skulle anlända lite för sent till Visby. Jana samlade in underskifter på avtal, körde lastbil, bar möbler, plåtade ”bakom-filmen-bilder” och blev en kort stund även ansvarig för att få i oss andra vatten och banan innan hon till slut fick ur sig det numera klassiska citatet: – Jag tänker fan inte vara bananansvarig!

– Det var ju faktiskt ett riktigt äventyr att hänga med på. Att göra någonting på riktigt, men som inte riktigt känns som jobb trots att det stundtals var väldigt tungt. Det kändes lite oplanerat men det är nog en del av det här konceptet eftersom vi fotar vanliga människor som inte är bokade utan bara råkar vara på plats.

– Av alla människor gillar jag särskilt den äldre mannen vi träffade på klipporna inne i Visby. Han hade så stark karaktär att det kändes som han skulle kunna varit jultomten i sommarförklädnad på semester.

– Gotland är ju otroligt vackert. Sen hade det kunnat vara ösregn och snålblåst, men vi fick högtryck och strålande sol hela tiden. Jag kom hem rätt mycket starkare efter alla ton med soffor man fick bära. Solen gjorde att man fick lite bränna. Om vi bara hade röstat ut någon hade det nog nästa känts som Robinson.

/ Jacob

# #

10 december, 2013