”Vänta lite, jag måste bara gå ut från igloon”, svarar Viveka när jag ringer.

Tidigare har Viveka Sjölund dykt upp på bloggen eftersom hon var med under Gotlandsveckan i somras och filmade våra möbler. Nu är hon mitt uppe i något helt annat, nämligen en dokumentärfilm om Ice Music. Något hon beskriver som en dokumentärfilmares våta dröm, eftersom det är ett så unikt projekt att följa. Under ett helt år har hon följt Tim Linhart och filmat hans isprojekt.

”Det måste upplevas. Man måste se och höra för att förstå vad det handlar om.”

Men om du ändå försöker beskriva lite kort. Vad är Ice Music för något?

”Tim tillverkar instrument av is och bygger upp en jättestor igloo med 160 platser där helt magiska konserter hålls.”

Det började redan 2005. Viveka är uppvuxen i Luleå och hennes pappa hjälpte till med att bygga igloon. Under den här perioden bodde Viveka i Norge men hon var hem till Luleå över påsken. Tidigare hade hon hört talas om Ice Music, men det var inte förrän hon själv satt i publiken som hon fattade vad det handlar om.

Hur funkar det egentligen?

”Det är precis vad dokumentärfilmen kommer handla om! Visa hur allt funkar och vem galningen bakom projektet egentligen är. Han brinner verkligen för detta. Han ger aldrig upp. Att få följa processen har varit en fantastisk resa. Jag har inte bara filmat honom i Luleå utan följde även med honom ett par veckor till Hawaii där han bor. Det kommer bli en cool kontrast i filmen.”

”Själva musiken skulle jag säga är som en vanlig konsert fast med en speciell klang. Som publik sitter man och är supernyfiken på hur instrumenten funkar. När det gäller vanliga stränginstrument har jag hört att det handlar om millimeter, men Tim har inte alls sådana mått. Han går på känsla, formen, energin. Hur ljudet färdas i instrumentet. Det är häftigt. Och det är absolut inte bara klassisk musik som spelas på konserterna, som man kanske kan tro. Det spelas också Avicii, Mumford & sons, och annat.”

Har du något speciellt minne från den här tiden som du vill berätta om?

”Jag har massor av fina minnen från både Luleå och Hawaii, men jag kan nog inte välja ut någon specifik händelse. Det som berört mig mest under den här tiden är nog hela personen Tim. Jag fängslas av att sitta och höra på honom och hans bakgrund som vildmarksmänniska. Han har upplevt så mycket i sitt liv – han har till och med bott i en igloo!”

”Det känns fantastiskt att få jobba med något som varit en dröm sedan 2005. Men det har varit en lång process, först i september fick vi sista klartecknet. Jag har finansierat filmandet med egna medel hittills. Vi har startat en crowdfonding, den har inte bara med pengar att göra, utan även att få uppmärksamhet runt filmen, så att vi får ut den redan i produktionsfasen. Och nu börjar det bli globalt intresse.”

”Dokumentären är färdig under nästa år, inget datum är bestämt än. Det känns lite konstigt att visa snö och is på film under sommaren så vi kommer nog vänta till hösten eller vintern.”

vivvi1 vivvi2 vivvi3

/ Jossan

#

19 december, 2013