Här är ett personporträtt som jag skrev i somras efter att ha intervjuat filmredigeraren Viveka Sjölund som var med under fotograferingen på Gotland.

– – –

En väldigt lokal Aftonblads-rubrik från nordöstra Gotland den 31 juli skulle kunna varit: ”Pitebo följer Google Maps ut i ödemarken med risk för totalhaveri”

Viveka Sjölund är en filmare och filmredigerare av rang som under Sweefs Gotlandsvecka (halvt påtvingat) även fick ansvara för en av lastbilarna. På vägen upp till Fårö ville GPS-navigatorn in på mindre och mindre grusvägar där grenarna till slut piskade mot renaultens sidor. Efter 14 timmars arbetsdag garvade vi alla rätt gott åt starten på turnén när vi tryckte i oss potatissallad i väntan på Fårö-färjan.

Viveka, som passande nog för en filmklippare har Edit som mellannamn, har filmat och klippt, TV-serier, dokumentärer, musikvideo och reklamfilm sedan tidiga 20-åren. Viveka har under veckan bland annat filmat golfbilar på Sweefs mattor, livräddare i utryckning från howardsoffor och snowboardåkare som gör ”grabs” mellan hoppen i sofforna på Visby Golfklubb.

– Raukarna gjorde störst intryck på mig under veckan. Det var så blåsigt att jag var tvungen att ta bort min hårförlängning. Men det är klart på bild kan det vara ballt med ”fångad av en stormvind”-känsla.

– Sen var det kul att köra stor lastbil och känna sig lite som en trucker.

– Det bästa med veckan var ändå att allt löste sig och gick så smidigt. Det var som att vi hade allt på vår sida; vädret, alla vackra platser och det varma välkomnandet av alla härliga Gotlänningar.

–  Flytet och glädjen gjorde att jag kunde hålla så gott humör trots att det var tungt att bära och långa dagar.

Viveka har redan sin Sweef-favorit hemma i vardagsrummet. Bäddsoffan Björnen är den naturliga mittpunkten när brorsan och kompisarna kommer förbi.

– Jag gillar att laga mat tillsammans och umgås hemma. Björnen är så djup att man krypa upp och bosätta sig där ett helt gäng för en kväll. Sen har jag övertalat min bror att skaffa en Björnen hemma hos sig, så jag har det lika bra där.

– Jag skulle helst vilja åka till Åre och ställa upp sofforna i skidbacken på nästa resa med Sweef. Det skulle också vara en ball kontrast. Fast det är klart att varmt väder skulle inte heller sitta fel. Vad sägs om Thailand i vinter? 🙂

viveka6 viveka5 viveka4 viveka3 viveka1

/ Jacob

# #

29 november, 2013